Menu

przepis

potrzebny przepis na dobra zapiekanke makaronowa

Pacholec
 397  7

Znajdź pytania na ten sam temat:

przepis

Odpowiedzi

emiliab
Makaron gotujesz al dente w osolonej wodzie. Na patelni smażysz trochę cebulki w kostkę, dodajesz pieczarki pokrojone w paski i kiełbaskę w kostkę. Doprawiasz solą pieprzem i ostrą papryką. W naczyniu układasz warstwę makaronu, doprawiasz go pieprzem i słodką papryką, na to pieczarki z kiełbasą, przykrywasz drugą warstwą makaronu i znowu doprawiasz. Wszystko zalewasz rozmąconymi 2 jajkami w śmietanie (według uznania). Zapiekasz ok 1 godziny. 10 minut przed końcem pieczenia posypujesz startym serem żółtym. Ja do śmietany z jajkami dodaję suszone zioła.
karolcia514
Ja robie tak ugotowany makaron ukladam w naczyniu na to klade przesmarzone mieso mielone po tem uduszone pieczarki i na to sos ktory robie a na koniec klade na wierzch zolty ser stary i to wszystko zapiekam.
justii34
prywatny mój.makaron ugotowany,brokuły ugotowane al dente,ser,czosnek w proszku,pieprz,oregano...pieczarki smażone z cebulka i szpinakiem posypane czosnkiem i pieprzem,oregano.
nasmaruj masłem naczynie żaroodporne,ułóż makaron,potem pieczarki oraz brokuły,posyp czosnkiem ,pieprzem,oregano i grubo serem ,zrób tak samo drugą warstwę. Do piekarnika na 180 st.a z ser sie rozpusci całkowicie ;)smacznego ;)
Nena
Justi34 kradne dzis na kolacje :)
amalka
U mnie króluje osobisty "pomysł na- co zrobić resztką sosu grzybowego wczorajszego obiadu" hehe Wędlinę drobiową lub (wersja smaczniejsza) podduszone z pieprzem, maggi, oregano, bazylią i ogromną ilością czosnku mielone mięso, mieszam z duszoną do miękkości cebulą (duuuużo cebuli pokrojonej w ćwierćplasterki) i układam na przemian z makaronem posmarowanym keczupem lub koncentratem (mogą byś świeże pomidory ale "mazidła" lepiej smakują) Całość zalewam sosem grzybowym, wymieszanym ze śmietanką 18% (może być 30% ale jest mega kalorycznie) oraz posiekanym koperkiem i w piekarnik. Odradzam ser na wierzchu, bo psuje efekt. Potrawa pyszna również na zimno i można ją wówczas kroić jak ciasto (grins) Gdy mam lenia galopującego, po prostu wrzucam wszystko razem do dużego gara i mieszam. Nie jest tak efektownie, ale za to szybko i przepysznie (glodna)
MamaMaya
makaron al dente, mieso mielone ( ja kupuje z indyka) smażę na patelni (ale beztluszczowo i tak nieco sie wytopi), jak jest miekkie ugniatam widelcem aby nie bylo pozbijane, dodaje utarte na tarce warzywa: kilka pieczarek, marchewke, papryke czerwona i cebule, czonek i tak znow razem na patelnie razem z ulubionymi przyprawami do smaku i robię az woda odparuje wtedy wlewam kartonik przecieru pomidorowego i dusze znow chwile a nastepnie dodaje łyżeczkę mąki rozmąconą w wodzie i mieszankę warzyw meksykańską z pudliszek bez zalewy oczywiscie, mieszam i na wysmarowane masłem naczynie wykładam: makaron, zrobiony sos, makaron itd na samą górę sypię sporą iloscią sera tartego i posypuję ziołami. wkładam do nagrzanego piekarnika na pół godziny i gotowe.
MamaMaya
polecam my uwielbiamy a sam sos bez mieszanki meksykanskiej to u nas sos bloński do spaghetti :)
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.