Menu

przepis na biszkopt

macie jakiś dobry przepis na biszkopt, żeby nie opadł? To będzie mój debiut biszkoptowy (kwiatek)

Anka88
 179  7

Znajdź pytania na ten sam temat:

Dorośli Odżywianie biszkopt

Odpowiedzi

Anemona
ja to mam z tym wieczny problem. Wypróbowałam chyba wszystkie mi znane przepisy a nigdy nie wyjdzie tak duży i puszysty chociaż co jeden to lepszy.

Ostatnio robie tak:
jajka nie moga być z lodówki lepiej
Ile jajek tyle łyżek cukru i mąki.
wiec białka miksuje ze szczyptą soli i odrobiną octu. Jak sie ubiją d dodaje cukier i miksuje ja sie zrobi taki złocisty jak lukier. następnie dodaje żółtka miksuje i dodaje dwie łyżki wody. Później pomału dodaje mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszam łyżką takimi ruchami żeby jak najwięcej powietrza weszło w ciasto.i do piekarnika na 180 stopni 20 min
Anemona
jajka nie mogą być z lodówki lepiej żeby kilka godzin pozostawały w temperaturze pokojowej
Nena
duzo zalezy od maki. ja wiele razy robilam i zawsze opadal az wkoncu odkrylam "super" make i zebym nie wiem co zawsze wychodzi mi wielki i nie opada.a oto przepis:
7 jajek
1,5 szk cukru
7 lyzek wody
1 maly proszek do pieczenia
troche soli
1 cukier waniliowy
4 lyzki maki ziemniaczanej
11 lyzek maki

zoltka utrzec z cukrem i cukrem waniliowym dodajac po trochu wody. dodac make i make ziemniaczana wymieszane z proszkiem do pieczenia. bialka z odrobina soli ubic na sztywna piane i dodac na sam koniec delikatnie laczac z powstala wczesniej masa.
w foremce wylozyc papier nasmarowany tluszczem i posypany bulka a nastepnie wlozyc mase.
piec 45 min na wolnym ogniu( ja pieke w piekarniku elekrtycznym na 175-180 st ustawionym).
i wazna rada: kiedy skonczy sie czas pieczenia - wylacz piekarnik i zostaw ciasto bez otwierania piekarnika(ponoc bardzo czesto jest to przyczyna ze opada-roznica temperatur w srodku i gdy otworzysz piekarnik).
MamaMateuszka
Jeśli nie chcesz, żeby upadł Ci biszkopt to od razu po wyjęciu z pieca musisz rąbnąć brytfanką o podłogę tylko tak, żeby całum spodem uderzyło. Ja łapię blaszkę z dwóch stron i spuszczam na podłogę z odległości ok 20-30cm. Jak nim trzepniesz porządnie to ze strachu nie upadnie(grins) To nie żart gdyby ktoś pytał, bo zawsze się każdy dziwi. Mam to opatentowane i naprawdę działa.
renata29
Żeby biszkopt nie opadł nie wolno go wyciągać od razu z piekarnika.Zawsze wyłączam piekarnik chwilę wcześniej niż należy,bez otwierania drzwiczek.Jak trochę przestygnie,lekko uchylam i czekam aż całkiem wystygnie.Zawsze też długo ubijam jajka z cukrem,nigdy nie mieszam mąki mikserem,smaruję tylko spód blachy i jajka mocno schłodzone daję.Z każdego przepisu wychodzi piękny biszkopt :)
czekoladka22
http://www.mojewypieki.com/przepis/biszkopt-do-tortu-i-nie-tylko
http://www.mojewypieki.com/przepis/biszkopt-przepis-ii
http://www.mojewypieki.com/przepis/biszkopt-kakaowy,-najlepszy
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.