Menu

Przepis na ciacho, bez pieczenia...

Hej Kochane, czy zna, któraś z Was, przepis na jakieś dobre ciacha, które nie wymagają pieczenia? (grins) Niestety mój piekarnik zawiódł, a tak się składa, że będziemy mieli w czwartek gości, no i chciałabym coś 'upichcić' (glodna)(glodna)(glodna) Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi!!! (prezent)

Anieelica
 673  14

Znajdź pytania na ten sam temat:

Ciąża Czas wolny i Sport ciasto

Odpowiedzi

myszka838383
yyy sernik na zimno?? (grins)(kwiatek)
Anieelica
Też już o tym myślałam, ale chciałabym coś jeszcze... (grins)
aga24
wiesz mam fajne z kaszą mannna
Chcesz?
Anieelica
Oczywiście!!! (klaszcze)(prezent)
aga24
5 paczek herbatników
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
1 szklanka kaszy manny
1 litr mleka
1 cukier waniliowy
2 łyżki kakao
dowolna polewa
kokos do posypania

Przepis: Mleko, margarynę, cukier zagotować. Do gotującej masy wsypywać powoli kaszę mannę ciągle mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć dodać cukier waniliowy oraz kakao rozmieszane z odrobiną mleka.

Na wyłożone na blaszce herbatniki wylać gorącą masę. Poukładać na masę resztę herbatników lekko przygniatając. Całość zalać polewą, posypać kokosem, można dać jakiś dowolny aromat: arak, migdał...
aga24
jest smaczne zawsze je robię
Anieelica
Dziękuję AGUŚ!!! (prezent)(prezent)
smerrfetka
3 bit mniam pyszny
http://kotlet.tv/ciasto-3bit/comment-page-4#comment-294540
smerrfetka
comment-294540
daryjka87poznan
No 3 Bit. Jest bez pieczenia a zadowoli kazdego :) Ciebie w ciazy tym bardziej. (grins)
dominikas87
Snikers
300 g markiz czekoladowych z nadzieniem czekoladowym
50 g gorzkiej czekolady, połamanej
50 g masła, w temperaturze pokojowej
Wszystkie składniki włożyć do malaksera i zmiksować
Składniki na nadzienie
250 g serka mascarpone
masa krowkowa
70 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
3 snickersy, każdy po 60 g
300 g śmietany kremówki 36%
Mascarpone włożyć do misy miksera i zmiksować z połową masy krowkowej Dodać roztopioną czekoladę i zmiksować do połączenia
2 batoniki snickers posiekać na 3 mm kawałki. Dodać do masy i wymieszać. Gotową masę wyłożyć na schłodzony spód. Wstawić do lodówki do momentu zgęstnienia kremu, najlepiej na całą noc.
Kolejnego dnia śmietanę kremówkę ubić, wyłożyć na tartę wyjętą z lodówki, wyrównać.Ostatniego snickersa posiekać, posypać po wierzchu ubitej śmietany pozostała masa dekorujemy gore :)
dominikas87
Ciasto Tofi z krakersami
1,5 paczki krakersów (np. Lajkonika)
3 paczki herbatników (typu Petitki)
1 litr mleka
1/2 szklanki cukru
4 żółtka
1 masło
1 szklanka mąki krupczatki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 puszka mleka słodzonego skondensowanego, lub najlepiej puszka już gotowego kremu toffi
1 litr śmietany kremówki
2 łyżeczki żelatyny (niekoniecznie, ja dodałam by lepiej się kroiło)
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru pudru
pół tabliczki gorzkiej czekolady


Korzystamy z gotowej puszki z kremem toffi. Jeśli nie, kupujemy mleko słodzone w puszce i gotujemy pod przykryciem (puszka powinna być cały czas zanurzona w wodzie) około 2 godziny. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, by puszka dokładnie wystygła (nie otwieramy wcześniej).

Sporządzamy krem budyniowy. 3 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru i masło zagotować. Do gotujacej się masy dodać dokładnie wymieszane mikserem - 1 szklankę mleka, 1 szklankę mąki krupczatki, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 4 żółtka. Mieszając gotować wszystko na małym ogniu przez chwilę, aż powstanie masa budyniowa. Lekko przestudzić.

Sporządzamy masę toffi: 1/2 litra śmietanki kremówki ubić. Stopniowo dodawać zimną masę toffi z puszki, ubijając nadal. 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 1/5 szklanki gorącej wody, przestudzić. Gdy żelatyna zacznie się robić lekko galaretkowata szybko zmiksować z przyrządzoną masą toffi.

Sporządzamy masę z bitej śmietany: 1/2 litra śmietanki kremówki ubić. Dodać cukier puder i waniliowy, nadal ubijać. 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 1/5 szklanki gorącej wody, przestudzić. Gdy zacznie się robić lekko galaretkowata szybko zmiksować z masą śmietanową.

Na blaszce 20 x 35 cm ułożyć warstwę herbatników. Na nie wyłożyć masę budyniową. Następnie wykładamy krakersy, na które wylewamy masę toffi (masa ta może być wylana dopiero po wystygnięciu całkowitym masy poprzedniej!) . Przykrywamy ją ponownie krakersami, na które wykładamy masę z bitej śmietany. Wkładamy do lodówki na 24 godziny. Przed podaniem posypujemy tartą gorzką czekoladą.

Kolejne warstwy ciasta przedstawiają się następująco:

- herbatniki

- masa budyniowa

- krakersy

- masa toffi

- krakersy

- masa z bitej śmietany

- starta czekolada
dominikas87
Rafaello

2-3 paczki krakersów (najlepiej prostokątnych Lajkonika)
1 litr mleka
2 budynie waniliowe z cukrem
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 żółtko
250 g masła
około 150 g wiórek kokosowych (wedle uznania) + 50 g na posypkę

Do kubka odlać trochę mleka, resztę zagotować z cukrem. Do odlanego mleka wsypać budynie i mąkę ziemniaczaną. Zrobić budyń. Ostudzić.

Masło zmiksować z żółtkiem, dodając po łyżce budyniu, miksować. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
Na blaszce (wymiary 33 x 23 cm) ułożyć

warstwę krakersów

krem

warstwę krakersów

krem

warstwę krakersów

krem

posypka (50g wiórek przyrumienić, wymieszać z 3 pokruszonymi krakersami)

Wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny.
amalka
@Domiś czy coś z tych pyszności pojawi się na Kubusiowych urodzinkach? (glodna)

Z mojej strony polecam LODOWIEC (glodna) Zeszyt z przepisami pożyczyłam koleżance, więc mojej receptury Ci nie podam, ale w necie znajdziesz z pewnością. Lodowiec nie jest kłopotliwy i skomplikowany ale pyyyszny i efektowny. Osobiście robię z truskawkami i kawałkami gorzkiej czekolady.
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.