Menu

Przepis na ciasteczka korzenne very poszukiwany (grins)

Podrzućcie coś sprawdzonego i prostego kobitki. Piekę jabłecznik, sernik i makowiec. Dziecię się jednak pierniczków domaga a na te późno jednak...

amalka
 266  3

Znajdź pytania na ten sam temat:

Dorośli Odżywianie ciasteczka świąteczne

Odpowiedzi

tymianek
Pierniczki imbirowe wg Makłowicza - niestety Świąt nie doczekały

Składniki: 125 g miękkiego masła, 1/2 szklanki brązowego cukru (trzcinowy), 1/2 szklanki miodu, 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki suszonego imbiru ( w proszku), 1 łyżeczka sody.
Masło i cukier ubijamy mikserem w dużej misce na jednolitą, puszystą masę. Dodajemy miód, mąkę, imbir i sodę. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 20 minut ( wg mnie należy włożyć na min. 45 min.) Odcinamy kawałki ciasta i wałkujemy na wysypanej mąką stolnicy na grubość 2-3 mm. ( Im cieniej się da tym lepiej się je później je, grube są trudniejsze do pogryzienia). Foremkami wycinamy pierniczki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 8-10 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 190 st C. Studzimy - gorące pierniczki są miękkie, twardnieją w miarę stygnięcia.
tymianek
Kurczę tyle pisania, a nie wiedziałam, że ten przepis jest też w necie

https://www.tesco.pl/smaczna-strona/przepisy/pierniczki-imbirowe-8982.html
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.