Menu

przepis na ciasto

Dziewczęta mam prośbę czy któraś z was ma sprawdzony przepis na ciasto BIT... może być z neta ale żeby był wypróbowany przez Was

Runka
 672  3

Znajdź pytania na ten sam temat:

3 bit

Odpowiedzi

daryjka87poznan
Odezwij sie do Kasia1978. Jak bylismy u niej to poczestowała nas wlasnie takim ciachem tylko nie ona robiła a jej szwagier czy jakos tak. (grins)(grins)
cela
3-BIT
"""""""""

BISZKOPT:

3 jajka
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki
¼ szklanki maki kartoflanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1, 5 łyżki octu
1,5 łyżki wody
1 łyżka kakao

MASA BUDYNIOWA:

0,5l mleka
2 budynie waniliowe
1 galaretka cytrynowa
1 kostka masła
4 łyżki cukru pudru

MASA KRÓWKOWA:

½ puszki masy krówkowej [ok. 250g]
½ kostki masła

BITA ŚMIETANA:

500ml śmietanki do ciast i deserów 30%
5 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1 kieliszek wrzątku

ORAZ:

ok. 60 sztuk pojedynczych herbatników
pół gorzkiej czekolady
1 szklanka silnej, gorzkiej herbaty

BISZKOPT WYKONANIE:

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, jeszcze ubijać. Dodać obydwie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać łyżką, następnie dodać ocet z wodą. Wszystko dokładnie wymieszać i upiec biszkopt.

MASA BUDYNIOWA WYKONANIE:

W ¾ szklanki mleka rozpuścić budynie. Resztę mleka zagotować i do gotującego się mleka wlać wcześniej przygotowaną zawiesinę budyniową. Cały czas mieszając doprowadzić budyń do wrzenia, tak, aby powstały tzw. wulkany. Odstawić. Do gorącego budyniu wsypać galaretkę cytrynową. Dokładnie wymieszać i ostudzić. Masło włożyć do miski i miksować z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodawać po łyżce wystudzony budyń, ciągle miksując.

MASA KRÓWKOWA WYKONANIE:

Masło miksować na puszysto, dodawać po łyżce krówki i nadal miksować.

BITA ŚMIETANA WYKONANIE:

Żelatynę zalać wrzątkiem i odstawić do ostygnięcia. Śmietankę z cukrem pudrem ubić na sztywno i dodać zimną żelatynę.

WYKONANIE CAŁEGO CIASTA:

Na biszkopt wyłożyć masę budyniową. Następnie warstwę herbatników lekko zamoczonych w herbacie ( jeżeli masa krówkowa jest dość rzadka ciastek nie potrzeba zwilżać herbatą). Na ciastka rozsmarować połowę masy krówkowej, położyć drugą warstwę ciastek, które posmarować resztą masy krówkowej. Położyć trzecią warstwę ciastek. Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę. Powierzchnię wyrównać i posypać starta, gorzką czekoladą. Ciasto odstawić do chłodu.



Zapewniam, że jest dobre, robiłam już wiele razy.
Runka
Dzieki @cela... jutro wypróbuje...
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.