Menu

Przepis na gołąbki

Jak wyżej(grins) Poproszę o sprawdzony przepis na pyyyyyycha gołąbki, bo mnie naszła ochota(grins) Z góry dziękuję i czekam na szybkie odpowiedzi(kwiatek)(kwiatek)(kwiatek)(kwiatek)(kwiatek)

Magdzik
 1196  12

Znajdź pytania na ten sam temat:

Odżywianie gołąbki przepis danie

Odpowiedzi

Magdzik
@geodzia bez ryżu?
agucha44444
jedna glowka kapusty wloskiej,pol kilo miesa mielonego,2 woreczki kaszy gryczanej,przyprawy,
liscie z kapusty spazyc we wrzatku,odciac z lisci to twarde,kasze ugotowac,
mieso wymieszac w misce z ugotowana kasza dodac przyprawy i zawijac
przygotowac bulion wlozyc do niego golabki i dusic do miekosci
smacznego
Milki
konserwa w słoiku dość tłusta, ryż na jedna szklankę ryżu dwie szklanki wody. mięso mielone. można zamiast mięsa mielonego dodać więcej konserwy sa lepsze ale drożej wychodzą.
jeśli robisz na konserwie to ryż ugotuj i dodaj do niego konserwe, i trzeba doprawić solą pieprzem do smaku
jeśli na mielonym to je najpierw trzeba ugotować, wyjąć w garczka i w tej samej wodzie ugotować ryż, dodać konserwe wymieszać doprawić.
kapustę wstawić w gotującą posolona wodę i sparzyć aż liście będą miękkie, wyjąć z garczka oderwać liście i zawinąć gołąbki . ja to zawsze potem wstawiam w naczynie żaroodporne i zalewam sosem pomidorowym i zapiekam w piekarniku jakieś 40 min,
Magdzik
Ok, brzmi pysznie:) Ale jeszcze ten sos pomidorowy...jak robicie?(grins)
ewcia26
1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego

szklanka ryżu

1 jajko

sól, pieprz

kapusta

sos pomidorowy (najczęściej korzystam z passaty w kartonach lub butelkach)

Ryż ugotuj na półtwardo, ostudź. Wymieszaj z mięsem, jajkiem i przyprawami, tak, aby farsz był ścisły. Kapustę włóż do garnka i gotuj przez około 10 minut. Następnie wyjmij ją z garnka i delikatnie oddzielaj liście od głąba. Jeśli sprawia ci to trudność, kapusta musi jeszcze się pogotować. Jeżeli jest dobrze sparzona, liście odchodzą bez problemu. Liście rozdarte lub uszkodzone odłóż, ale nie wyrzucaj.

Na liściu układaj farsz, zwijaj najpierw podstawę liścia, następnie boki do środka. Duży garnek wyłóż odłożonymi liśćmi kapusty (zapobiega to przypaleniu się gołąbków), ułóż gołąbki warstwami i zalej je wodą lub bulionem. Gotuj przez około 30-40 minut na średnim ogniu. Następnie podgrzej lub przygotuj sos pomidorowy, przełóż do niego gołąbki, gotuj w sosie ok. 10 minut, i podawaj.
Magdzik
Dzięki Wam bardzo(kwiatek) Zabieram się do pracy(kciuki)
myszka838383
ja czasem robię tak...Nie zawijam w liście kapusty tylko drobno je kroję ( pekinka) i dodaje do mięsa razem z ryżem ( surowym). Wszystko razem mieszam..robię kulki, obsmażam lekko i duszę. Na koniec przecier pomidorowy. (glodna)
mycha2706
Ja akurat wczoraj robilam(grins) Ryż,mięso mielone z łopatki,kiełbaska pokrojona cienko w kosteczke i cebule (to podsmażam) zawijam we wcześniej sparzone liscie kapusty włoskiej,układam liscie w żaroodpornym naczyniu na to gołąbki,przykrywam pozostałymi liścmi,podlewam woda,dodaje albo kostke mięsna z Winiar,albo rosołowa i duszę....(glodna)
Ale robie też gołąbki z ziemniakami i je uwielbiam,to moje ulubione danie.Scieram ziemniaki na drobnej tarce,odcedzam troche soku? z nich ,dodaje jajo,pieprzu zdrowo,sól i troche kaszy manny-ten farsz lekko ciapkowaty zawijam w listki kapuchy i robie jak tamte....mniam,rewelka(kciuki) chyba zaraz zrobie,bo mi kapusty z wczoraj zostało(grins)
sweetnessa27
ja ostatnio zrobiłam Gołąbki bez zawijania z Knorra i musze powiedzieć że były bardzo smaczne
Milki
oj geodonna69 zdziwiłabyś sie jak dobre są gołąbki na konserwie, i wcale nie są fuuuu.
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.