Menu

przepis na gulasz

Witajcie
Mam dziś wolne i przyszło mi do głowy by poeksperymentować.Szukałam przepisów na gulasz ale jakieś takie dziwne: np mieso obtaczane w mące albo do gulaszu dodawany jest koncentrat pomidorowy a ja koncentratu nie cierpię.
Może więc poratujecie mnie jakimś sprawdzonym przepisem na to co mam: pół kilo szynki,cebula,cukinia,czosnek,papryka.Tak myślę żeby może dodać śmietany ale ja się nie znam i nie wiem czy będzie dobre.
Zapodajcie jakieś przepisy(awve)

goskapolak
 452  11

Znajdź pytania na ten sam temat:

13-18 lat Odżywianie gulasz

Odpowiedzi

halina21
hej :) myślę że możesz podsmażyć mięso na cebulce a potem dolać wody i dusić i dodać do tego cukinie i paprykę ,przyprawić i jak będzie miękkie wszystko to zagęścić mąką i możesz dodać śmietanę powinno być dobre :)
goskapolak
Halina- a jak smażyć mieso na cebuli? Tzn.,napierw wrzucić cebulę a potem mięso?Cebula się nie spali?
amalka
Mięsko myję, kroję i obsmażam (niemal do granicy przypalenia) Podlewam wodą (gorącą) i duszę pod przykryciem z dodatkiem przypraw- pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, papryka słodka, magi, kostka mięsna (tak, wiem niezdrowe ale smaczne hehe) Dodaję cebulkę w kostkę, marchewkę w kostkę, kilka ząbków czosnku zgniecionego (czasem robię z papryką czerwoną i jest super do placków ziemniaczanych) Gdy wszystko zmięknie, podbijam mąką i volia (glodna)
amalka
A cukinię to pokrój, posól, opanieruj i usmaż (glodna)

No chyba, że masz sporą ilość cukini i papryki. Jeśli tak- zrób "leczo" (grins)
myszka838383
robię tak jak @amalka..tylko bez marchewki :)
tlolek
na mocno rozgrzaną patelnie wrzucam przyprawione mięso żeby szybko się zrumieniło.
do naczynia żaroodpornego wrzucam pokrojone warzywa:
cebula (drobno pokrojona)
marchewka(starta na tarce)
troche pora
pieczarki
papryka
do tego dodaje podsmażone mięsko oraz przyprawy (troche rozmarynu, 2-3 ząbki czosnku,ziele angielskie, liść laurowy jak mam to jeszcze jałowiec, 1bulionetkę)
zalewam gorącą wodą (szybciej sosik się zrobi) przykrywam i wkładam do nagrzanego piekarnika
Podprawiam rozmieszaną mąką pszenną z dodatkiem ziemniaczanej (ziemniaczanej niewiele). Czasem dodaje na koniec troche miodu (sos ma wtedy lepszą konsystencje bardziej aksamitną) i posypuje natką pietruszki

Sosik dobry do kaszy,kopytek czy placków ziemniaczanych
goskapolak
Podsmażyłam mięso,potem poddusiłam,dodałam mąki i miodu,Na koniec dodałam smietany ale 9%.
No i mam problem- mięso lekko przytwardawe.Da się coś z tym zrobić?Można jej jeszcze dusić z tą smietaną i mąką?
amalka
Oj ze śmietaną to nie bardzo kurde... Możesz spróbować wyjąć mięso z sosu, przepłukać w przegotowanej wodzie i poddusić osobno (w bulionie najlepiej) a jak zmięknie, zredukuj ilość płynu i całość dodaj z powrotem do sosu. Powodzenia (kwiatek)
halina21
mięso podsmażam na dobrze rozgrzanym oleju i tylko chwilę więc cebula nie powinna się przypalić i mieszam cały czas a potem podlewam wodą i dusze z przyprawami a potem warzywka i cala reszta :) ale widzę że przepisów masz wiele do wyboru więc powodzenia i smacznego :)
goskapolak
Ech,zrobiłam jak poradziła Geodonna- bo mi się już nie chciało tego podduszać.Żułam i żułam ale zjeść się dało.Mięso było szynką wieprzową.
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.