Menu

Przepis na ogórki konserwowe

Hej dziewczyny. Potrzebuję jakieś sprawdzonego przepisu na ogórki konserwowe. Wczoraj teściowa przywiozłam mi 10 kg ogórków i postanowiłam, że w tym roku sama zrobię ogórki konserwowe. Tylko nie wiem jak się je robi, jak macie sprawdzone przepisy to dawajcie.

Renatka2019
 1203  4

Znajdź pytania na ten sam temat:

1-3 lat Odżywianie ogórki konserwowe

Odpowiedzi

Renatka2019
miało być JAKIEGOŚ a nie jakieś
Agata2728
powkładaj do słoiczków małe korniszony i zrób zalewę 1 szkl octu
1 szkl wody 1 szkl cukru i trochę soli i zagotuj ją ale ty jak masz 10 kg to wiadomo że musisz więcej porcji zrobić czyli moze po 5 wszystkiego:) i podosypuj do słoików z ogórkami gorczycy i moze np kup przyprawe do konserwowania ogorkow. i jak juz pozalewasz to pasteryzuj tylko z piec minut zeby nie przegotowac ale mowie ci ogory beda pycha:) juz robiłam w tym roku takie:)
Zana
podziwiam wszystkie konserwujące i wogóle robiące przetwory ogórki kapusty i inne ... ja jestem leń na takie rzeczy i wolę iść do biedronki ... mega smakują mi ich ogórki konserwowe (grins)
Panterka
Ja właśnie robię przetwory ogórkowe:D (grins)
A korzystam z tych oto przepisów:

Pikle łagodne:
ogórki
koper
chrzan
gorczyca
ziele angielskie
listek laurowy
czosnek
Zalewa:
1 szklanka octu 10%
6 szklanek wody
6 łyżek z czubkiem cukru
1 płaska łyżka soli
Pikle są bardzo smaczne, łagodne i chrupiące.
Etapy przygotowania
Ogórki umyć (powinny być w miarę duże)obrać,przekroić na cztery,wyciąć gniazda nasienne.
Do każdego słoika wsypać po łyżeczce gorczycy,dodać po ząbku czosnku,kawałku chrzanu,po 3 ziarnka ziela angielskiego,koperek,
małym listku laurowy.
Zagotować zalewę,zalać słoiki,ułożyć słoiki w dużym garnku,zalać ciepłą wodą.
Pasteryzować, od zagotowania 2 min,wyjąć słoiki,odstawić do góry dnem do wystygnięcia.

Ogórki małosolne:
 
Porcja na 3 l słój:
2,5 kg małych ogórków
3 łyżki soli
5-6 ząbków czosnku
kawałek korzenia chrzanu
kilka gałązek kopru
ew. kilka listków chrzanu
 
 

przyrządzanie: 
Ogórki dokładnie umyć i ułożyć w wyparzonym słoju. Czosnek obrać ze skórek i ząbki przekroić na połówki. Każdą warstwę ogórków przekładać kawałkami czosnku, korzenia i liści chrzanu. Zalać gorącą wodą wymieszaną z solą (można też zimną, ale zalane gorącą szybciej się zakiszą). Przykryć, tak, aby żaden ogórek nie wystawał i trzymać w ciepłym miejscu przez dwa dni. Jeśli jest chłodno, może się okazać, iż trzeba będzie poczekac trzy dni.  


Ogórki kiszone:
 
Na litrowy słoik:
8-9 małych ogórków
2 żabki czosnku
gałązka kopru
mały kawałek korzenia chrzanu
kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
ew. liście wiśni lub winorośli
sól kamienna

przyrządzanie: 
Ogórki dokładnie umyć. Ściśle układać pionowo w wyparzonym wcześniej słoiku. Na pierwszej warstwie umieścic przekrojone na pół ząbki czosnku, umyty koper, obrany ze skórki chrzan i ewentualnie 2 -3 liście wiśni lub 1 winorośli, a także ziele angielskie i pieprz. Zalać gorącą wodą (ok. 2 szklanki) wymieszaną z połową łyżeczki soli kamiennej. Mocno zakręcić i odwrócić słoik do góry dnem. następnie pasteryzować przez ok. 15 minut w piekarnik nagrzanym do tempratury 90 stopni.  


Ogórki konserwowe
・ ogórki - jak najmniejsze
・ nać pietruszki
・ chrzan
・ koper
・ czosnek
・ ZALEWA:
・ 5 szkl wody
・ 1 łyżka soli
・ 4 łyżki cukru
・ ziele angielskie
・ liść laurowy
・ gorczyca
・ 1 szkl octu
Wszystkie składniki zalewy (oprócz octu) gotować 5 minut. Ocet wlać na końcu−nie gotować. Porcja zalewy starcza na 4 słoiki litrowe. Nać pietruszki drobno pokroić. Chrzan pokroić w kostkę. Z kopru używać nasion kopru− ale muszą być jeszcze zielone (nie dawać suchych). 1 duży ząbek czosnku podzielić na 3 słoiki−jeśli są mniejsze to można dać cały ząbek na 1 słoik. Na dno słoika włożyć: koper, szczyptę natki pietruszki,czosnek−pokroić na małe kawałki oraz szczyptę chrzanu. Powkładać umyte ogórki. Na wierzch ponownie dać koper i pietruszkę. Zalać zalewą. Gotować 5 minut na wolnym ogniu.
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.