Menu

przepis na pierogi.....

szukalam i szukalam ale nie znalazlam.... mam ochote na pierogi z truskawkami albo z serem ale takiej domowej roboty tylko nie znam przepisu. moze ktoras z Was posiada lub pamieta jakis fajny i sprawdzony przepis??? z gory dziekuje

natalia87
 685  5

Znajdź pytania na ten sam temat:

Odżywianie przepis pierogi

Odpowiedzi

Adrian
Składniki
pół kilograma mąki
jajko
ćwierć, do pół szklanki ciepłej wody (może być z odrobiną mleka)
łyżka oleju
szczypta soli
Adrian
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać jajko, olej, sól, ciepłą wodę i zagnieść ciasto. Ciasto powinno być dość wolne, miękkie-nie sztywne i łatwo się rwące.
Kulkę ciasta rozwałkować na grubość ok. 40 mm, szklanką wykrajać koła, w które nakłada się farsz.
Adrian
Pierogi z truskawkami
Wykonanie:

* Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać sól, masło lub olej oraz jajko. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 10 minut. Przykryć ściereczką.
* Truskawki opłukać, osuszyć i usunąć szypułki. Malutkie pozostawić w całości, większe pokroić. Nastawić wodę w garnku na gotowanie, lekko posolić.
* Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować kolejno na placki. Małą szklaneczką wycinać kółka, w środek wkładać truskawki, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi. Gotować do miękkości, przez około 3 - 5 minut. Można sprawdzić czy pierogi są już miękkie, odławiając jednego na łyżkę cedzakową i dotykając palcem.
* Zaraz podawać ze śmietaną, posypane cukrem pudrem lub też śmietaną wymieszaną z cukrem.
natalia87
dzieki dziewczynki (kwiatek)(kwiatek)(kwiatek)
fiolka
Ja robie ciasto bez oleju i mieszam ciepła wodę z zimną (3:1) i ciasto jest super elastyczne i sie nie rozkleja.
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.