Menu

Przepis na sprawdzony serniczek

Mamusie, za nie długo Nati ma urodzinki i chciałam upiec jakiś dobry serniczek, macie może jakieś dobre sprawdzone przepisy???

madzialena
 1097  20

Znajdź pytania na ten sam temat:

Odżywianie ciasto sernik

Odpowiedzi

Nicoletta
nie mam przepisu,ale bardzo bardzo chętnie bym sobie zjadła porządny kawałek bo sernik jest moim ulubionym plackiem (glodna)
celina0612
Składniki:
- 3 żółtka,
- 1/2 margaryny,
- 1 łyżeczka proszku,
- 1 szkl. mąki,
- 1/4 szkl. cukru,
- 1 kg sera białego mielonego,
- 2 budynie śmietankowe,
- 4 żółtka,
- 3/4 szkl. cukru,
- 3 łyżki oleju
,
- 3 szkl. mleka,
- wiórki kokosowe.

Jak przyrządzić?
Najpierw robimy spód ciasta. Pół kostki margaryny ucieramy z 3 żółtkami 1 szkl. mąki, 1/4 szkl. cukru i z łyżeczką proszku. Potem robimy masę serową. Do zmielonego białego sera dodajemy budynie w proszku i miksujemy. Następnie dodajemy żółtka(4), cukier (3/4 szklanki),olej oraz mleko. Do brytfanki wkładamy rozwałkowane na spód ciasto, a następnie na to wlewamy masę serową. Pieczmy ok. 35-40 min w 180 stopniach. Gdy ciasto się już piecze, z pozostałych białek i 4 łyżek cukru ubijamy pianę. Gdy ciasto przebywa już od 35-40 min w piekarniku, wyjmujemy je i wykładamy pianę na wierzch. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy jeszcze 10-15min.
koniczyna
niestety nie znam przepisów, ale chętnie bym też zjadła. Jak będziesz robić podeślij kawałeczek(awve)
celina0612
dodam że masa jest bardzo płynna żebys sie nieprzestraszyla.Super sernik.A do sera czasami dodaje jeszcze rodzynki jest jeszcze lepszy
ADAMSKA98
skladniki;

2 szkl.maki
pół kostki margaryny
pol szkl.cukru pudru

łyzka proszku do pieczenia

2 łyzki smietany
2 zoltka

wykonanie;
z podanych skladnikow zagnies ciasto ,rozwalkowac i wlozyc do blaszki wysmarowanej margaryna


ser;

skladniki

1kg sera zmielonego

6 jajek(4zoltka białka ubic)i dwa cale

2 szkl.mleka
2 cukry waniliowe
szkl.cukru
2 bydynie smietankowe
pol szkl.oleju


wykonanie ser zmiksowac z cukrem i cukrem waniliowym,dodac 4 zołtka i 2 jajka cale dalej miksowac dodajac olej ,budynie i mleko ,do gotowego sera dodac bialka lekko wymieszac

ser bedzietaki lejsty ,wlac na ciastow blaszce i piec 50 minut


jest pyszny
monilajsa
mniam mniam smaka narobiłyście(glodna)
ADAMSKA98
@Ewa30 mi też opada
ADAMSKA98
nie mam pojęcia ,ale ci powiem ze mam kuzynkie która swietnie piecze i też jej opada ,grunt to jak ci wychodzą i sa smaczne to nie masz po co się martwic
madzialena
ADAMSKA98 powiedz mi prosze a moge dodac do niego brzoskwinie i np 1/3 ciasta na gore, (zamrozic i potrzec) czy to nie jest kruche?
ADAMSKA98
mozesz dodac ale ci wpadna do środka bo ten ser jest lejący
madzialena
Bo ja znalazlam taki przepis ale nie wiem na jaka blache to jest:
Składniki

* Masa serowa:
* 1 Budyń o smaku śmietankowym b/c WINIARY
* 500 g sera na sernik
* 3/4 szkl. cukru
* 2 całe jajka
* 1/2 kostki stopionego masła
* Ciasto:
* 500 g mąki
* 250 g margaryny
* 5 jajek (żółtka)
* 3 łyżki cukru pudru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 puszka brzoskwiń
* Beza:
* 5 białek
* 3 łyżki cukru
* 1 łyżka mąki ziemniaczane
ADAMSKA98
jak o ciasto chodzi ci to możesz troche takiej kruszanki zrobic aletylko zmaki i margaryny ,to ciasto co podalam to jest pół kruche
madzialena
Masa serowa. Ser utrzeć z cukrem, jajkami i masłem. Wsypać Budyń i połączyć.
Ciasto: Z mąki, margaryny, żółtek, cukru pudru i proszku do pieczenia przygotować kruszonkę.
Beza: Białka ubić na pianę, dodać cukier, ubijać przez chwilę a następnie połączyć z mąką ziemniaczaną.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i rozkruszyć połowę kruszonki (ciasta), na to masę serową, brzoskwinie przekrojone na ćwiartki i bezę. Całość posypać resztą kruszonki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C. Piec 60 minut.
renata29
żeby sernik nie opadał po upieczeniu,nie wyciągac od razu tylko trzeba go trochę w piekarniku uchylonym potrzymac
moput
Ja jakoś zraziłam się do ciasta kruchego, więc nie robię sernika na cieście. Sprawdzony i dla mnie rewelacyjny przepis jest na opakowaniu Sernixu :)) Ja zawsze robię z podwójnej porcji i wychodzi świetny, mięciutki, puszysty... Tak jak dziewczyny piszą, jak wyłączysz piekarnik to jeszcze nie wyjmuj sernika, niech tam posiedzi i wtedy nie opada.
emiliab
Każdy przepis jest dobry, a sernik nie opada jak jest dobry ser. Nie to coś co przypomina masę serową i nazywa się ser ileś tam razy przemielony w wiadereczku. Najlepszy ser to śmietankowy w kostkach lub President. Odkąd piekę serniki na tych serach nigdy mi nie klapną.
mama1208
ja robię podobny jak celina0612, tylko, że ciasto najpierw zapiekam samo w piekarniku przez 10 minut, i wtedy wylewam ser na ciasto
u nas ten serniczek nazyway "sernik z rosą", bo jak nie dołożysz wiórków kokosowych to na pianie po przestygnięciu zrobią się takie kropelki
naprawdę pyszny i bardzo puszysty serniczek
ADAMSKA98
sernik wiedeński
skladniki;
1,5kg sera
11jajek
kostka margaryny
6 małych ugotowanych i zmielonych ziemniakow
2 łyżki mąki 1 budyn waniliowy
10 łyżek cukru
wykonanie

do sera dodawac po kolej wszystkie skladniki caly czas ucierając ,Gdy ser już jest gotowy wylożyć go na wylożoną papierem foremkie taką średnią ipiec 50 min
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.