Menu

Przetwory z buraczków..

Heloł.. Dostałam trochę buraczków i chciałabym je jakoś przerobić.. Podajcie pomysły na przetwory z buraczków, które będą się nadawały do obiadku..:)(prezent)

Panterka
 4072  7

Znajdź pytania na ten sam temat:

buraczki przetwory

Odpowiedzi

Edytka85
Ćwikła, buraczki pasteryzowane(glodna)(glodna)(glodna)(glodna)(glodna)
Panterka
@Edytko, przepisy poproszę (grins).. (kwiatek)...
Edytka85
Na buraczki pasteryzowane: Gotuję buraczki aż będą miękkie, potem ścieram na tarce o dużych oczkach. Wrzucam do garnka. I tak na 2kg buraków dodaję pół szklanki octu, pół szklanki wody, 2 łyżki soli i 4 łyżki cukru. Zagotowuję wszystko razem. Przekładam do słoików i pasteryzuję tak ok 10min. No a w zimie wyjmuję, i odgrzewam z dodatkiem mąki i przyprawiam do smaku. Jak dla mnie bomba do obiadu.
Edytka85
Ćwikła: kg buraków gotuję do miękkości, ścieram na tarce o małych oczkach, dodaję duży słoiczek chrzanu, sól, cukier i sok z cytryny do smaku. Pakuję w słoiki i gotowe:)
cela
SAŁATKA Z BURACZKÓW

3 kg buraczków ugotować, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach
3 cebule pokroić w kostkę
3 ząbki czosnku posiekać lub cieniutkie plasterki

zalewa:
Półtorej szklanki wody
1 szklanka cukru
1szklanka octu 10%
ziele angielskie,liść laurowy, sól
Zalewę zagotować, dodać warzywa ponownie zagotować. Gorące wkładać do słoików, szybko zakręcać i odwracać do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia.

SAŁATKA Z BURACZKÓW I PAPRYKI
------------------------------------------
3kg buraczków ugotowanych,obranych i startych na tarce o dużych otworach
pół kg papryki pokrojonej w paski
3 duże cebule pokrojone w plasterki
zalewa:
1 szklanka wody
1szklanka octu
pół szklanki oleju
1 łyżka soli
półtorej łyżki cukru

Składniki zalewy wymieszać, włożyć paprykę i cebulę gotować 7 min. Następnie dodać buraki i gotować 10 min. Nakładać gorące do słoików, zakręcać i odwracać do góry dnem.
cela
Znam jeszcze sałatkę wielowarzywną w skład, której wchodzą buraczki...
Jak chcesz, to daj znać...
xkasiulax
*buraki
* 2 ogórki kwaszone
* 2 jabłka
* 1 cebula
* oliwa
* sól,sok z cytryny

sałatka z burków pycha!
soczek pję z buraczków pycha!
ćwikła uwielbiam!
barszcz czerwony!!!(glodna)
Z NETU!
Składniki
1. buraki
2. czosnek
3. kwaśna śmietana
4. pieprz
5. sól


Buraki ugotować i zetrzeć na grubej tarce. Kilka ząbków czosnku (zależy jak kto czosnek lubi) przecisnąć przez praskę, rozetrzeć z solą, dodac do buraków. Popieprzyć, wymieszać ze śmietaną. A potem.... jeść, jeść aż się uszy trzęsą.
Świetne właściwie do każdego mięsa, zdrowe i pyszne. Jedyny warunek - trzeba lubić czosnek.
goska is offline Odpowiedź z Cytowaniem
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.