Menu

przetwory z truskawek

Witam,
mam plan zaszaleć i zrobić na zimę sok i dżem truksawkowy..Tylko jak? Może podzielicie się przepsiami??TYlko proszę takie "naturalne" bez żelfixów bo taki z żelfixami mogę kupić w sklepie.
Z góry dziękuję!!

niedziela
 588  3

Znajdź pytania na ten sam temat:

Odżywianie przetwory

Odpowiedzi

Ada3610
10kg truskawek
3-4kg cukru

umyte truskawki zasypujemy cukrem na noc. Rano całość zagotowujemy, tak trzy razy. Zagotować i wyłączyć ogień. Po tych 3 razach łyżką cedzakową wyjmujemy truskawki do drugiego garnka. Tam doprowadzamy je do wrzenia. Sok również zagotowujemy. Na drugi dzień jeszcze raz robimy to samo zagotować i niech stygnie. wieczorem zamykamy w wyparzonych słoikach dżemik. Nalewając pod sam wierzch zakrętki i ustawiamy dnem do góry. Sok ja nalewam do butelek po np Kubusiu, również do pełna i do góry dnem.

z tej ilości wychodzi mi ok 10-12 słoików dżemu i 15 buteleczek soku
tymianek
ja robie po prostu:
dżem: wrzucam truskawki i je gotuję/przesmażam w garnku, dodaję cukier. Później wrzucam to do słoiczków i następnie chwile pasteryzuję (ale nie zawsze, czasem zamykam tylko "na ciepło" - ale te szybciej zjadamy)
Taki dżem nie wychodzi "sztywny", tylko trochę jest lejący i "przecieka" podczas jedzenia, bo nie ma żelifixu.

soku z truskawek nie robiłam, robie kompoty:
w garnku gotuję syrop ( cukier i woda, ma być mocno słodki), zalewam tym syropem truskawki w słoikach, zamykam i pasteryzuję.
ajrian
Ja smażę truskawki w wysokim,grubym garnku z cukrem.Nie znam dokładnie proporcji bo dosładzam po prostu jak jest za mało słodki.Smaże ze trzy dni,mieszając od czasu do czasu.PIerwszego dnia trzeba często mieszać,potem można rzadziej.Pierwszego dnia smaże aż trochę zgęstnieją.Następne dni aż będą zupełnie bez soku.Dżem jest gęsty,nie trzeba żadnych żelfiksów tylko trochę więcej czasu...
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.