Menu

Pytanie kulinarne

Potrzebuję pomocy w sprawie kulinarnej. Nigdy jeszcze nie przyrządzalam ryby - na rybkę to tylko do taty. I chciałabym zrobić. Mam zamrożone filety łososia i nie wiem jak się do nich dobrać?! Trzeba je najpierw rozmrozić? Czy takie zamrożone na patelnię?! I jak przyprawić? Co pasuje do ryby. Napiszcie proszę.

natka86
 955  14

Znajdź pytania na ten sam temat:

Odżywianie filet łosoś ryba

Odpowiedzi

ewelinan
Ja również ryby rozmrażam- jak wrzucisz na patelnię to będzie bardzo rozmoczona i przyprawy nie chwycą. Co do przyprawiania to bardzo lubię dodawać zioła prowansalskie oraz standardowo sól i pieprz. Frytki spoko ale ziemniaki nie gorsze. Surówka? najlepsza z kapusty kiszonej - dokroić trochę cebuli i doprawić pieprzem i cukrem i jak chcesz to dotrzeć trochę marchewki.
natka86
@nina83s - czym przyprawiasz? jakieś zioła czy sól i pieprz?!
ewelinan
* jak wrzucisz zamrożone na patelnię chciałam napisać ;)
kasia13_archiwum
Co wazne? Lososia nie wolno smazyc zbyt dlugo, bo bedzie suchy. Losos ma prawo byc odrobine rozowy w srodku.

Ja np. robie nieraz lososia w ciescie francuskim, do tego jaka suroweczke.
kasia13_archiwum
Lososia sie nie panieruje, przynajmniej nie tego rozowego.


Przyprawy... sol, pieprz... mozesz curry odrobinke dac.
kasia13_archiwum
A propo przypraw... sol, pieprz, mozesz skropic cytryna... ;)
kasia13_archiwum
@nina83s... dopiero zauwazylam, ze napisalas to samo. Tez nie uzywam jakis specjalnych ziol. A juz na pewno nie do lososia... :)
lilka
Ja rozmrażam w mleku z odrobiną soku z cytryny. Następnie posypuję sola pieprzem i odrobiną jarzynki (vegety). Następnie jak kotleta: mąka, jajko, bułta tarta.
Agula
Rano przed wyjściem do pracy wyciągam rybkę, gdy przychodzę troche doprawiam i jak @gosia tylko jajko i mąka. Do tego najbardziej smakują mi ziemniaczki i kiszona kapusta z dodatkiem cebuli i połową startego jabłka. Jeśli mamy chęc na łososia to przyprawia go akurat narzeczony, co on tam daje to nie wiem, potem owijam go folią i do piekarnika :)
kasia13_archiwum
Ale lososia norweskiego sie tak nie panieruje...
habibi
Panierowanie łososia to barbarzyństwo, do ryby pasuje sól, morska, pieprz, świeża kolendra lub natka z pietruszki, wyciśnięty czosnek lub imbir. Bardzo dobry jest z pary lub patelni grillowej. Panierowanie łososia - fuuuuuj.
kasia13_archiwum
@habibi... dokladnie!
kasia13_archiwum
Podalam pare fajnych przepisow na lososia norweskiego w grupie Przepisy.... ;)
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.