Menu

Pytanie za 100 punktów!

Moja Zuzia niedługo ma urodziny.I tu się robi problem,muszę zrobić torta.Placki to pikuś,jakieś biszkopty wykręcę.Tylko potrzebuję przepis na masę,dobrą,nie koniecznie małokaloryczną.Jeden warunek,teściowa ma paśc z wrażenia!
NOrmalna budyniową znam,bita śmietana też odpada....
Macie jakieś pomysły?Tort chyba będzie w kształcie motyla
Dziękuję(kwiatek)

jagoda30
 377  15

Znajdź pytania na ten sam temat:

1-3 lat Odżywianie masa tort urodzinowy

Odpowiedzi

robaczek
Ja tez ostatnio robiłam tort na roczek i dałam ten krem "karpatka" do przełozenia biszkoptow. na wierzchu tez go posmarowałam i położyłam kolorowy "opłatek"
kama86
http://www.przepisy.rzeszow.pl/content/nadzienia-do-ciast-i-tort%C3%B3w
Przesylam ci fajnego linka moze cos ciekawego dla siebie znajdziesz(kciuki)
monikarogalska2
Ja ostatnio robiłam tort na chrzciny mojej córy. Ogólnie to było tiramisu z kremem z kremówki i mascarpone z tartą białą czekoladą. Gościom baaardzo smakował
kkaliczur
Bardzo fajny krem do tortu wychodzi z ganache:) Ganache to tradycyjna polewa ale...... jest to troszke czasochłonne ale za to smak..mniam:) na pokruszoną tabliczke czekolady idzie 1 kubek kremówki. Musisz ją zagrzać tak aby się nie zdążyła zagotować (ok 70 C) i tym zalewasz czekoladę i mieszasz. A żeby zrobic krem do tortu to ubijasz to trzepaczką (NIE MIKSEREM BO SIE ROZWARSTWI !!!!) tak aby tą masę napowietrzyć i do lodówki, co jakiś czas wyciągnąć i znów ubijać i tak aż zgęstnieje, niestety ale potrzeba czasu aby to przygotować:/ Moja rodzina się zachwycała i nie mogli dojść z czego ta masa. Mam nadzieję że jakiś pomysł podrzuciłam
(mniam)
amalka
Uwielbiam krem grysikowy. Taki jak do miodownika. Smak jest niebiański...

Ostatnio grzeszek popełniłam, bo zwolenniczką gotowców nie jestem. Kupiłam (chyba z Delecty) takie cuś malinowe, co to się do bitej śmietany dodaje. Krem przepyszny i w życiu bym nie powiedziała, że z paczki (gdybym nie wiedziała). Nawet kawałków owoców weń doświadczysz.
flame123
Mascarpone z żółtkami i cukrem pudrem. Wszystko na oko i do smaku. Można ubite białka dodać
jagoda30
@asafi mascarpone+kremówka+biała czekolada.napisz coś więcej jak się robi i jaki ta masa ma smak bo jeszcze nie robiłam z mascarpone.
MamaMateuszka
Masa I: 4 łyżki cukru, 1/2l mleka, 1budyń śmiet lub wan, 250g masła lub marg - zwykła bydyniowa.

Masa II: 600g truskawek (mogą być mrożone), 3galaretki truskawkowe. Zmiksować i podgrzać truskawki, wsypać galaretki i zagotować.

Przekrojony biszkopt smaruję masą białą a na wierzch czerwoną i przykrywam biszkoptem. Zostaw sobie trochę białej do dekoracji, możesz też na wierzchu ozdobić truskawkami.
Przepis szybki i bez pracy a ciasto przełożone kolorowo wygląda i smakuje super. I co najważniejsze przepis jest tak prosty że zawsze wychodzi(grins)
flame123
Ja jestem beztalenciem kulinarnym, ale mój zawsze wychodzi. Tylko produkty kupuję z zapasem, bo połowę wyjem w trakcie roboty
czekoladka22
ja obadałam teraz nową stronkę http://www.mojewypieki.com/ możesz sobie poszukać jakie ciasto zrobić ja znalazłam dużo inspiracji a ja dla mojej córci zrobię kolorowy tort :]
czekoladka22
http://www.mojewypieki.com/kategoria/ciasta-i-ciastka-z-kremem a tu masz różna ciastka z kremem :]
amalka
Mnie synek co roku "zonka" daje. W zeszłym był Pepe Pan Dziobak, w tym Angry Bird's... W przyszłym ma być robot z świecącymi oczami (bach) Z poprzednimi dałam rady (fotki mam w galerii- dla zainteresowanych), przynajmniej na tyle by się dziecię nie rozczarowało ale jak ogarnę robota... pojęcia nie mam (krejzolka)
jagoda30
U Zuzi jeszcze nie mam problemu:) ale Maćkowi już robiłam omnitriks Bena10 i Spidernama(pokoj)
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.