Menu

Rosół

Witam!!!Napiszcie mi jak robicie pyszny rosołek???
(prezent)(prezent)(prezent)

Lena1982
 548  11

Znajdź pytania na ten sam temat:

Odżywianie rosół zupa

Odpowiedzi

amalka
Na ogół robię na filecie z kurczaka, 2 skrzydełkach i kawałku wołowiny (nie lubię tłustego, nie mogę jeść wywarów na kości) ale na "zloty" rodzinne robię tradycyjny.

Grzbiet kurczaka, kilka skrzydełek lub podudzia, kawałek wołowiny gotuję (skrupulatnie zbieram szumy) dodaję kostkę rosołową, pieprz, magi, marchew, pietruszkę, seler, por, 2 ząbki czosnku, plasterek cebulki przypalonej na blaszce, kawałek kalafiora (dodaje fajnego smaczku), odrobinę szafranu- dla kolorku i trzymam około 1.5 godziny na małym ogniu.

Obowiązkowo natka pietruszki do każdego talerza.
amalka
Aaaa zawsze daję filet z kurczaka bo tylko takie mięso jadam (grins)
amalka
@Evra ziele angielskie i liść laurowy do rosołu? (wow)
piasekpustyni
kawałek kurczaczka odgotowuję kilka minut, wylewam szumowiny i cała resztę wody, biorę nowy garnek i znów gotuję mięsko kurczakowe z kostką rosołową i warzywkami: marchew, pietruszka, seler, POR (koniecznie bo bez niego nie ma smaku), jak mam to koperek, natka pietruszki, odrobina vegety.
PatrycjaM
udko z kurczaka lub z indyka kawałek mięsa do wrzatku wrzucam. Do tego liście laurowe,zielw angielskie,jałowiec,kurkuma,sol, pieprz z warzyw to marchew,pietruszka korzeń,seler,kawałek pora,czosnek i opalona cebula. gotuję na małym ogniu nie całkiem przykryte ok 1-1,5. dziewczyny po co dodajecie kostkę rosołową-to już nie jest prawdziwy rosół tylko z konserwantami?
Lena1982
Dzięki za odpowiedzi(prezent)(prezent)(prezent)
basiaikubus
ja też daje liśc laurowy i ziele angielskie koniecznie zupełnie inny smak jest pyszny
margolcia85
obieram, włoszczyznę - marchewkę, pietruszkę, sler, por i wkładam razem z kurczaczkiem, lub porcią rosołową do gara zalewam wodą i gotuje się samo ;) troszku trzeba posolić jeszcze
tymianek
gotuję tylko na kurze, nie na chudych kurczakach. Daję ćwierć kury ( jak jest duża ), lub pół jak jest mniejsza, liście laurowe, ziele angielskie, marchewkę, pietruszkę, seler, por, gałązkę lubczyku ( może być mrożony). Kurę gotuje się dłużej niż kurczaka, także gotuję ok 2 godzin, a następnie dodaję sól, pieprz ziołowy , pieprz czarny, koper, szczypiorek i natkę pietruszki. Można dodać też kostkę, ale rosół na kurze jest tak "smakowy", że rzadko dodaję.
amalka
Nie wyobrażam sobie smaku rosołu z liściem laurowym i zielem angielskim... To musi smakować jak krupnik... Zaskoczyłyście mnie (kwiatek)
7Haney
Po co dodajecie kostkę rosołową?Przecież gotujecie rosół:)
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.