Menu

rosół

kochane jak gotujecie rosoł by był pyszny bo mi zawsze wychodzi taki wodnisty bez smaku czegos mu brak do smaku mamusinego;)

Pacholec
 795  27

Znajdź pytania na ten sam temat:

rosół

Odpowiedzi

Maryla
do wody daje 2 kostki rosolowe warzywa, skrzydelko lub kitko, ziarenka smaku, magi gotuje wszytsko razem podetm odcedzam i dodaje makaroku dodaje pokrojone warzywa i jem:)
Pacholec
dla mnie najgorsze jest zbieranie tych szumowin
Maryla
no to przez sitko ja tak zawsze robie;) do druiengo garnka wlewam rosol:) jest o 100% lepszy:P
tlolek
na garczek 3l wody korpus jak mam to dodaje coś z wołowiny (moja mama dodaje czasem kostke wieprzową albo golonkę indyczą)
jeszcze 3 marchewki, por, seler piertuszka w korzeniu, troche magi (albo lubczyk zależy co mam), paloną cebulkę, 3liście laurowe tyle samo ziela i pieprzu w ziarnach.
sól/wegete dodaje dopiero pod koniec gotowania.
Nigdy rosołu nie szumuję ani nie odlewam (tesciowa się dziwi temu) zawsze wychodzi esencjonalny i klarowny.
Ada3610
ja wkładam udziec z indyka + wołowe + dużo włoszczyzny + lubczyk (mam zamrożony). Jest pycha
tlolek
aaa i zawsze gotuje na bardzo wolnym ogniu i jeśli muszę uzupełnić wode to tylko wrzątek
clyde22
Jest jeden sekret. Nie wolno go szybko gotować. Ma delikatnie "pykać" kilka godzin...
Pacholec
no ja własnie tak ten weselny bym chciala bo jest pyszny a co z tymi szumowinami robisz?
Pacholec
o ja mam antrykot i 2cwiartki
Pacholec
no ja zawsze na nim robie wiadome z kury najlepszy mama ma kury ale za mlode by zabic:)
karolcia514
Ja daje duzo wazyw dwie marchewki kstke rosolowa dwa skrzydelka magi i wegety
sque
No cóż takiego prawdziwego rosołu to nie umiem zrobić, moja mama za to robi przepyszny i jak tylko chce mi się rosołu to daję jej znać przed przyjazdem do niej i potem wcinam ile wlezie :-)
mateuszowa
Ja kiedyś też nie umiałam gotowac rosołu aż nauczyłam się od teściowej.
Napewno musi byc ugotowany na kurze.Dodaje wszystkie warzywa jakie lubię,pieprz,sól i tej soli tyle aby uzyskac smak bo tam tak naprawdę innych przypraw nie ma.A na koniec dodaje łuski cebulki które wcześniej przypiekam nad płomieniem kuchenki,ona dodaje klarowności rosołowi.I tak naprawdę to wszystko.
monikarogalska2
ja robię tak jak @tlolek z tym że wcześniej obgotowuje mięso, szumowiny wylewam, płuczę mięso pod bieżącą wodą i zaczynam robić rosołek(grins) Według mnie rosół z dodatkiem wołowiny jest o niebo lepszy(glodna)
mateuszowa
A i najpierw gotuje godzine wodę z samą kurą a potem następną godzinę już z warzywami.I rosół nie może się gotowac,tzn.woda nie może bulgotac tylko na wolnym ogniu.W trakcie gotowania nie przykrywam pokrywką to też ważne.
Mysiulineczka
Myje dobrze kuraka żeby tych sztmowin nie było . Dodaje przypalaną cebulke i dużo warzyw (mała uwielbia warzywka z rosołu ) gotuje na małym ogniu. Doprawiam dopiero jak już się ugotuje.
natuuusia19
daje sporo warzyw: marchew, pietruszka, seler, kawalek pora i opieczona na czarno cebulke. do tego sole, pieprze i czasem dodam kostke rosolowa. zagotuje to i przestawiam na bardzo maly ogien 9tyle zeby pyrkal) nio i oczywiscie zbieram szumowiny. pozniej co jakis czas dolewam po trochu zimna wode (1/4 szklanki). pozniej wystarczy doprawic troche sola i pieprzem do smaku
tymianek
prawdziwy rosół to tylko z KURY. Do gara wrzucam ok. połowy kury gotuję i odszumowuję, jak woda jest już czysta dodaję ziele angielskie, liście laurowe, marchewki, pietruszkę, kawałek selera i pora oraz lubczyk i tak się to gotuje jeszcze z ok 1,5 godziny. A następnie przyprawiam do smaku solą , pieprzem, pieprzem ziołowym, trochę szczypiorku i koperku. Rosół z kury jest na tyle wyrazisty , że przypraw nie trzeba dodawać dużo.
mycha2706
Najpierw gotuje mięso ( 3 rodzaje, z kurczaka, indyka i kawałek wołowiny) Koniecznie zimna woda. Po zebraniu szumowiny dodaje dopiero warzywa czyli marchew, pietruszka, seler, por i lekko obsmażoną (zdymioną?) na gazie cebulkę, dopiero pod koniec gotowania dodaje lubczyk i listki pietruszki.
pscolka1987
A u nas albo wołowy albo z kury plus indyka woda warzywa wszystkie dodaje ....(marchewka pietruszka,por,seler kawałek cebuli )kostka jedna pieprz , na koncu dodaje łyzkę kucharku wczesniej sie nie daje bo zamula rosół (nie jest taki słony każdy po sobie dodaje magi )koperek i pietruszka posiekana
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.