Menu

Ryba na talerzu

Tyle się teraz słyszy o tej kampanii, że dzieci powinny jeść dużo ryb, bo są bardzo zdrowe.
Chciałabym, żeby mój 5-letni synek też polubił ryby, bo jak na razie to za nimi nie przepada. Znacie może jakieś fajne przepisy na rybkę?

hogata
 569  4

Odpowiedzi

carla1978
Moja córcia uwielbia Fishburgery. Oto przepis na nie :)

"Składniki:

* 40 dag filetów z białej ryby morskiej
* 2 dymki
* czerstwa kajzerka
* pół szklanki mleka
* jajko
* 2 łyżki koperku
* 4 bułki pełnoziarniste
* pomidor
* ogórek
* 4 łyżki oliwy
* 4 pomidorki koktajlowe
* szczypiorek
* sól, pieprz

1. Filety zmiksuj z namoczoną w mleku (i odciśniętą) kajzerką.
2. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij na niej drobno posiekaną dymkę. Następnie wbij jajko, dodaj posiekany koperek oraz szczyptę soli i pieprzu. Masę dokładnie wymieszaj i uformuj z niej 4 płaskie kotlety.
3. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż kotlety na złoty kolor.
4. Bułki przekrój na pół i włoż je na 5 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. 5. Plasterki pomidora i ogórka ułóż na bułce. Na wierzchu połóż kotlety. Udekoruj przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi i szczypiorkiem"

życzę smacznego !!!
maomi
Treść została zablokowana przez zespół
ruda
Mojemu Łukaszkowi daję tylko polędwicę z ryby, nie ma w ogóle ości i dlatego może ją jeść sam, bez mojej pomocy. Dodaje do niej gotowane warzywka i ziemniaczki
bunia88
Mniam, aż mi ślinka leci. Jeszcze troszkę czasu i ja też będę miała takie dylematy. Ale już teraz zapisuję przepisy i sprawdzę na tych większych członkach rodziny:)
mammma
do zmielonej ryby podobno dodaje sie ugotowanego i ostudzonego ziemniaka, jajko, odrobinę mąki i pietruszkę. formuje kotlety i obtacza w bułce tartej no i smaży. ja próbowałam ale mi sie rozpadały. pewnie idzie o proporcje pomiedzy składnikami.
Ale duszę rybe (kawałek zamrozonego fileta) na uduszonych wczesniej jarzynach. moja corka(2) to lubi, zwlaszcza jak ma pomidorowy smak
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.