Menu

Ryba po grecku...

Dziewczyny, jak robicie rybkę po grecku? Bo ja w tym roku postanowiłam to zrobić... Co prawda jedziemy do teściowej ale powiedziałam jej, że rybę po grecku robię ja. No tylko jeszcze nigdy nie robiłam... he he

KlaudynaK
 668  4

Znajdź pytania na ten sam temat:

ryba

Odpowiedzi

monique25
Ryba po grecku


Składniki

2 kg. filetów
z mintaja
3 jaja + sól + 1 łyżka vegety
bułka tarta + mąka wrocławska

WARZYWA

1 mały seler
1 pietruszka
3 marchewki
3 cebule
1 ketchup ( pikantny ), 1 koncentrat pom.
vegeta, pieprz, chilli, papryka do smaku

Ryby rozmrozić osuszyć papierowym ręcznikiem

panierować , smażyć


seler , pietruszkę , marchewki zetrzeć
na tarce o grubych oczkach
warzywa przełożyć do garnka zalać wodą w takiej ilości
aby je tylko przykryć , dodać szczyptę soli, zagotować

3 cebule pokroić w pół piórka, zeszklić na oliwie
dodać do wywaru, ( wody nie odlewać)
gotować dalej ok. 15 min.
dodać 1 ketchup ( pik. kotlin ), 1 koncentrat pom. ( Międzychód)
vegeta, pieprz, chilli, papryka do smaku

ryby układać w misce warstwami zalewając wywarem
z warzywami
schłodzić w lodówce
podawać 24 godz. po przygotowaniu
KlaudynaK
dziękuję (kwiatek)(kwiatek)(kwiatek)
corcia
ja daje warzywa(marchewka ,pietruszka,seler,por,cebula) cebule kroje w pół księżyce i pore a reszte tre na tarce z dużymi oczkami dusze to aż zmiękną , do tego przyprawy a pod koniec duszenia daje koncentrat i wciskam cytryne żeby nie było mdłe,rybe smaże obtoczoną w mące a póziniej układam warstwami sos, ryba,sos....
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.