Menu

ryba po grecku...

dziewczyny podajcie mi sprawdzony przepis na rybe po grecku... zawsze w swieta robila ja moja mama, ja chce zrobic pierwszy raz i wlasnie nie do konca wiem jak ja zrobic...

Runka
 620  12

Znajdź pytania na ten sam temat:

Odżywianie ryba po grecku

Odpowiedzi

NATI
Składniki:
- kilka filetów ryby
- sól, mąka, olej

Sos

- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- średni seler
- 4 cebule
- większy słoiczek przecieru pomidorowego
- pół szklanki wody
- liść laurowy, dwa ziarenka ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu,
- sól, cukier
- natka pietruszki (niekoniecznie; do dekoracji)
Wykonanie:


Rybę posolić, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju. Usmażone kawałki odłożyć na talerz.
Sos:
Marchew, pietruszki i selera obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebule pokroić w póltalarki. Starte warzywa podsmażać przez kilka minut na oleju. Lekko je posolić i dusić parę kolejnych minut pod przykryciem. Po pewnym czasie podlać warzywa 1/4 szklanki wody i dusić jeszcze chwilę. W międzyczasie na drugiej patelni podsmażyć cebulkę na lekko złoty kolor. Uduszone, miękkie warzywa wraz z cebulą przełożyć do garnka. Dodać przyprawy: pieprz, liść laurowy, ziele angielskie . Podlać całość ponownie 1/4 szklanki wody. Dodać koncentrat pomidorowy . Doprawić całość do smaku cukrem i solą. Dusić jeszcze kilka minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Jeśli całość będzie zbyt gęsta, dodać jeszcze trochę wody. Ułożyć wszystko w naczyniu: na dnie wartswa sosu, ryba, znów sos, ryba i na wierzchu ponownie sos. Udekorować natką pietruszki. Wstawić do lodówki. Smacznego :)
Ps. Wg mnie rybka ta najlepiej smakuje po dwóch-trzech dniach, jak już się "trochę przegryzie".

Albo sos i warzywka robie dzien wczesniej.. pozniej przekladam rybka i jeszcze dzien stoja i sa mniammm
koza54
robię tak samo jak @NATI tyle, że z przypraw dodaję jeszcze odrobinę ostrej papryczki :)
Anemona
A ja robie inaczej.
papryke surowa ogorki konserwowe i cebule kroje w kostke.rybe panierue tylko w mace i bulce. a zalewe robie tak olej woda troche przecieru i keczupu troche cukru i soli duzo pieprzu(jak kto woli) gotowac zalewe chwile i juz gotowe. Wszystko daje na oko wiec trudno mi powiedziec ile czego
koza54
@Anemona ciekawy przepisy (kciuki) trzeba będzie wypróbować (kciuki)
monique25
robię tak jak @nati ale chyba zrobię tym razem z przepisu @anemony(grins)
avilla1209
robie jak @nati tylko ja nie tre na tarce tylko kroje w patyczki cos wielkosci zapalki!podsmazam najpierw wszystkie warzywa i pozniej dodaje przecieru i chwile to razem podsmazam!dodaje lisc laurowy i iele ang.sol,pieprz i podlewam bulionem dusze do miekkosci
Runka
dziekuje dziewczyny, jutro bede robic rybke :)
LaMandragora
Robie, jak @avilla1209.
basiaikubus
ja zamiast cebuli daje pore, i jeszcze trochę startego selera pietruszkę i marchewkę duszę wszystko razem, potem dodaję do smaku soli wegety i szczyptę pieprzu, potem to układasz na uprzednio usmażoną rybkę(kciuki)
Panterka
Robie jak @Nati, tylko kupowałam ostatnio mrożoną włoszczyznę w paskach(kciuki)
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.