Menu

Ryba po Grecku

(prezent) Witam. Naszła mnie chęć na zrobienie i zasmakowanie ryby po grecku, a że nigdy nie robiłam to poprosiła bym o dobry i sprawdzony przepis na ot to rybkę. (cukierek) z góry dziękuję (cukierek)
(kwiatek) Miłego wieczoru życzę!!(cukierek)

234olenka
 664  7

Znajdź pytania na ten sam temat:

13-18 lat Odżywianie ryba danie

Odpowiedzi

krasna1
rybę w jajku i obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z mąką,

warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach(marchew,pietruszka,seler),por pokroić w kostkę i to wszystko dusić pod przykryciem w małej ilości oleju,
doprawić solą i pieprzem,na końcu dodać 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
rybę na talerz i przykryć warzywnym farszem,
krasna1
proporcje wedle uznania ale...
5 marchwi,2 pietruszki,1 por,1 średni seler
amalka
Nie robię tradycyjnej ryby po grecku- robię "wariację na temat" (grins) Moim zdaniem wygląda estetyczniej i efektowniej gdy podaję ją na stół...

Marchew, seler, pietruszkę (w dużej ilości) + jedną cebulę kroję w słupki i duszę do miękkości z kawałkiem masła. Oczywiście doprawiam maggi i pieprzem do smaku. Naczynie żaroodporne smaruję tłuszczem, wysypuję bułką tartą. Rybę- filety (takie, by nie było w nich ości), kroję na spore kawałki, doprawiam przyprawą do ryb i układam w naczyniu. Na rybie lądują warzywa, na nich cienka warstewka koncentratu pomidorowego i plastry pomidora posypane solą. Całość ląduje w piekarniku. Gdy gotowe- przybieram natką pietruszki.
piasekpustyni
Mój wypróbowany przepis:)
1,5 kg filetów z ryby morskiej
6 marchewek
3 pietruszki
seler
2 cebule
olej do podsmażenia ryby
mąka, bułka tarta, jajko do panierowania ryby
koncentrat pomidorowy
sok z połowy cytryny
sól, pieprz, oregano, bazylia

Rozmrożoną rybę pokroić na średniej wielkości kawałki (filet na 3 ja rozkrajam) osolić, panierować w mące, jajku i bułce, usmażyć.
Warzywa zetrzeć na tartce o grubych oczkach, cebulę posiekać w kostkę. Wstawić warzywa (oprócz cebuli) do parowarua na ok. 30 min. aż będą miękkie. Cebulę podsmażyć, dodać uparowane warzywa, przyprawy i koncentrat pomidorowy oraz sok z cytryny. Jak za suche - dodać troszkę wody lub bulionu i razem poddusić chwilkę uważając żeby się nie przypaliło. Układać warstwami: warzywa - ryba i tak na przemian. PYCHA!!!(glodna)(glodna)(glodna)(glodna)(glodna)(glodna)(glodna)(glodna)
234olenka
dzięki dziewczyny, na pewno któryś wypróbuje.
izkalepszy
robię prawie identycznie jak@krasna tylko że na masełku duszę warzywa a reszta tak samo(kciuki)
tymianek
a ja robię "farsz" tylko z marchewki i cebuli. Starkowane marchewki i pokrojoną drobno cebulke podlewam małą ilością wody, dodaję ziele angielskie, liść laurowy i duszę do miękkości i wyparowania wody, dodaję trochę koncentratu i przypraw do smaku. Rybę w między czasie kroję na małe kawałki przyprawiam ( przyprawiam zawsze kilka godzin wczesniej, żeby przeszła przyprawami) obtaczam w mące i smażę.
Jak wszystko jest gotowe, to ujładam w miseczce naprzemian ryba - farsz-ryba-farsz ( na górze ma byc farsz)
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.