Menu

sernik

prosze was o wasze sprawdzone przepisy na serniczek:) tylko nie ten na zimno, tylko normalny sernik. Tylko prosze nie wysylajcie mi przepisow z internetu, tylko te sprawdzone przez was:)

samanita
 661  5

Znajdź pytania na ten sam temat:

sernik

Odpowiedzi

zosian
(cukierek) to ja ci podam przepis na sernik z rosą!
Ciasto:
2szkl mąki
pól margaryny
1 łyzka smalcu
0,75szkl cukru
2 żółtka
1 jajo
zagnieść ciasto, wyłożyc na blache

ser:
1,20 sera
2 budynie smietankowe
1szkl cukru
4 żółtka
1 jajo
0,75szkl oleju
3 szkl mleka
cukier waniliowy
ser utrzec, dodawac pozostale składniki, wylac na ciasto(ser bedzie bardzo rzadki) piec 1,20 minut. po tym czasie dac na góre ubite białka z 1 szkl cukru i piec jeszcze 20 minut!ja te białka posypuje jeszcze kokosem ale to według uznania!na ten sernik musisz przygotowac sobie wysoka blache bo wychodzi wysoki! daj znac czy ci wyszedł i czy akurat spełnia twoje wymagania bo mnie osobiscie on bardzo smakuje mimo ze za sernikami nie przepadam!
zosian
a no i nie martw się tego smalcu co daje sie do ciasta wogóle poźniej nie czuć(awve)
Runka
ciasto:
4 jajka ubic na puszysta piane ze szklanka cukru, dodac do tego dwie szklanki maki (jedna pelna druga niepelna), 1 czubata lyzeczke proszku do pieczenia, i 3/4 kostki margaryny badz masla, mozna dodac kakao ze 2-3 lyzki.

ser:
8 złótek, utrzec z pol szkalnki cukru, dodac 1 kg sera na sernik (gotowego lub sama mozesz 3 razy zmielic taki bialy twarogowy), dodac pol szklanki maki ziemniaczanej, lyzeczke proszku do pieczenia, aromat cytrynowy lub otarta skorke z cytryny, utrzec na jednolita mase, dodac pozniej delikatnie recznie mieszajac piane z 8 bialek...

do seera mozna dodac rodzynki, morele suszone wczesniej namoczone we wrzatku po odsaczeniu obtoczyc w mace i dodac do masy serowej

ciasto piec w 200 st przez ok 50-55 minut

polewa:
pol kostki masla roztopic w radelku, dodac ok pol szklanki cukru i 3 lyzki kakao doprowadzic do bulgotania ale mieszac stale by sie nie przypalila. lekko przestudzona rozporwadzic na zimnym ciescie i posypac wiorkami kokosowymi...

przepis mojej mamy ja juz nieraz robilam wychodzi pyszny
tlolek
12 jaj
300 g cukru
1 torebka cukru waniliowego
Skórka z 1 cytryny
Skórka z dwóch pomarańczy
1,5 kg sera białego mielonego potrójnie
200 g masła

Żółtka oddzielić od białek dodać cukier i ubić. Ubijając dodać cukier waniliowy i skórkę z cytryny oraz pomarańczy. Pod koniec ucierania dodawać powoli roztopione masło powoli mieszając. Dodać ser, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać do sera z żółtkami powoli, ciągle mieszając. Tak przygotowaną masę wyłożyć na blachę. Piec w piekarniku 2 godziny w temperaturze 120 st. Celsjusza.

dobry jest na drugi dzień ale całą noc musi być w lodówce jest bez mąki więc bardzo delikatny.świetnie do tego pasuje sos truskawkowy.
1 kg truskawek
100 g cukru
Czerwone wino

Truskawki zmiksować, zagotować, dodać cukier i jeszcze raz zagotować, wystudzić, przetrzeć rzez sito, dodać wino, wymieszać. Podawać na zimno


ja robie ten sernik z połowy porcji i nie dodaje pomarańczy tylko pól skórki z cytryny. a ser można kupić już ten przemielony.
lwica
Sernik z rosą bardzo łatwy i zawsze wychodzi
Ciasto:
2 szkl. mąki
12 kasi
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
3 łyżki śmiet.18%
z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wyłożyć do formy
Masa serowa:
1 kg. sera
15 dag kasi
1 szkl.cukru
4 żółtka
2 budynie śmietankowe
1 szklanka mleka
wszystko razem wymieszać i wylać na ciasto(mieszam w melakserze)
Piec 45 minut w temp.180 stopni.na wierzch ubić 6 białek ze szklanką cukru i wyłożyć na podpieczony sernik i piec jeszcze 15 minut.SMACZNEGO
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.