Menu

sernik

Dziewczyny jak zrobić sernik żeby ser był taki smaczny mokry bo z mich przepisów ser wychodzi suchy

gocha2914
 779  6

Znajdź pytania na ten sam temat:

13-18 lat Odżywianie wypiek ciast

Odpowiedzi

tlolek
ja robie z tego przepisu
12 jaj
300 g cukru
1 torebka cukru waniliowego
Skórka z 1 cytryny
Skórka z dwóch pomarańczy
1,5 kg sera białego mielonego potrójnie
200 g masła

Żółtka oddzielić od białek dodać cukier i ubić. Ubijając dodać cukier waniliowy i skórkę z cytryny oraz pomarańczy. Pod koniec ucierania dodawać powoli roztopione masło powoli mieszając. Dodać ser, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać do sera z żółtkami powoli, ciągle mieszając. Tak przygotowaną masę wyłożyć na blachę. Piec w piekarniku 2 godziny w temperaturze 120 st. Celsjusza.

do tego sos truskawkowy

1 kg truskawek
100 g cukru
Czerwone wino

Truskawki zmiksować, zagotować, dodać cukier i jeszcze raz zagotować, wystudzić, przetrzeć rzez sito, dodać wino, wymieszać. Podawać na zimno.


spokojnie można zrobić z połowy przepisu i też sporo wyjdzie a zamiast trzykrotnie mielić ser to można kupić już mielony
LaMandragora
Moja ciocia robi przepyszny sernik (z 10. jaj), a reszta podobnie, jak u @tlolek... aha... do masy twarogowej dodaje jeszcze budyn...

Sernik jest wlasnie wilgotny... i przepyyyszny... Jadlam go wlasnie przedwczoraj. Musze sama zrobic... Kiedys tez robilam... i nie bylo, zeby sie nie udal...

Robilam tez pyszny sernik z mandarynkami i kokosem... ale za cholere nie moge znalesc przepisu...
tlolek
ja musze jeszcze podgadać babcie o przepis bo ostatnio taki serniczek zrobiła z ananasem (wymiennie na brzoskwinie) z czekoladą i kokosem na kruchym cieście. jak teraz nie przepadam za słodkościami to po nocach mi się śni był tak smaczny(smiech)(smiech)
Kasia011979
Ja robię od paru lat ten jest przepyszny
Spód:
100g margaryny
1/2szkl.cukru } UTRZEĆ
1 jajo
200g mąki
1 łyżeczka proszku


Masa serowa
1.25g sera zmielić
1 szkl.cukru
kilka kropel aromatu waniliowego
nie pełna szkl.mąki ziemniaczanej
1/2szkl.śmietany kwaśnej
1/2śmietany słodkiej
6 żółtek
150g margaryny rozpuszczonej i schłodzonej
wszystko wymieszać
białka ubić na sztywno ze szkl.cukru dodać do masy i delikatnie wymieszać dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i wymieszać. Wylać na blachę i za dużo nim nie trząś .Piec godz. i 10 min. w temp.180
Jak kto lubi to może dodać rodzynki do masy i wymieszać. Smacznego(kciuki)
Kasia011979
Ja robię od paru lat ten jest przepyszny
Spód:
100g margaryny
1/2szkl.cukru } UTRZEĆ
1 jajo
200g mąki
1 łyżeczka proszku


Masa serowa
1.25g sera zmielić
1 szkl.cukru
kilka kropel aromatu waniliowego
nie pełna szkl.mąki ziemniaczanej
1/2szkl.śmietany kwaśnej
1/2śmietany słodkiej
6 żółtek
150g margaryny rozpuszczonej i schłodzonej
wszystko wymieszać
białka ubić na sztywno ze szkl.cukru dodać do masy i delikatnie wymieszać dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i wymieszać. Wylać na blachę i za dużo nim nie trząś .Piec godz. i 10 min. w temp.180
Jak kto lubi to może dodać rodzynki do masy i wymieszać. Smacznego(kciuki)
kasiam146
a ja robie sernik bez sera wychodzi w smaku jak normalny sernik i jest bardzo wilgotny. Nam bardzo smakuje, a oto przepis jakbys chciala sprobowac:
Składniki:
- 5 jajek
- 1 i 1/2 szkl. cukru pudru
- 1 budyń śmietankowy (40 g)
- 1 cukier waniliowy (16 g)
- 1/2 szkl. oleju
- 2 duże jogurty bałkańskie* (w sumie ok. 800 g)
- biszkopty lub herbatniki na spód formy

Tortownicę (u mnie o średnicy 26 cm) wyłożyć herbatnikami lub biszkoptami.
Żółtka utrzeć z 1/2 szkl. cukru pudru. Dodać jogurty , budyń , olej i krótko zmiksować. Białka ubić na sztywno , pod koniec ubijania dodać 1 szkl. cukru pudru i cukier waniliowy. Delikatnie wymieszać z masą jogurtową i przelać do tortownicy. Piekarnik nagrzać do temp. 160-170 st.C. , na dole ustawić dużą blachę i napełnić ją gorącą wodą. Tortownicę wstawić na kratkę ponad blachą. Piec ok. 1 godz. i 20 minut (mojemu sernikowi nie zaszkodziłoby nawet trochę dłużej). Wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto w środku do całkowitego wystygnięcia.

*Zamiast jogurtów bałkańskich można użyć greckich , a nawet zwykłych naturalnych (ja użyłam właśnie takich). Następnym razem dodałabym jednak jeszcze jeden budyń lub trochę mąki ziemniaczanej - zwykłe jogurty nie są tak gęste jak greckie , czy bałkańskie.
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.