Menu

sernik

Dziewczyny macie jakiś sprawdzony przepis na sernik, chodzi mi o coś szybkiego i niedrogiego bo ja mam przepis ale potrzeba do niego 13 jaj i ponad 1 kg sera i około 1 l śmietany! Bomba kaloryczna! I trochę drogo to wychodzi choć jest pyszny bo kiedyś go robiłam ale chciałabym coś szybkiego i tańszego niż ten mój! Wielkie dzięki za wszelkie pomysły :)

margolcia85
 985  6

Znajdź pytania na ten sam temat:

Przedszkolak Odżywianie wielkanoc przepisy sernik

Odpowiedzi

mycha2706
Ja robię pyszny sernik z rosą a drugi z brzoskwiniami(grins) Obydwa sa zachwalane przez rodzinęi znajomych,w miare tanie ok.20 zł za blache wychodzi wiec nie ma tragedii...przepis mogę dac później,bo zeszyt z przepisami zostawiłam u mamuni(awve)
madziullka
ja ostatnio robiłam sernik krolewski dr.oetkera.(z pudełka) przyznam ze jest rewelacyjny prosty i niedrogi;-) pychotka
lwica
Sernik z rosą wypróbowany-bardzo dobry
Ciasto;
2 szklanki mąki
1/2kostki Kasi
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
3 łyżki śmietany
Z tych składników zagnieść ciasto i wylepić dno blaszki.
Masa serowa:
1 kg sera mielonego
15 dag Kasi
1 szklanka cukru
4żółtka
2budynie śmietankowe w proszku
12 litra mleka
można dodać rodzynki
Wszystko razem wymieszać, konsystencja tej masy prawie płynna, ale taka powinna być.Wylać masę serową na ciasto i piec 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Ubić 6 białek z 1 szklanką cukru, można dodać kokos lub 2 łyżki mąki ziemiaczanej wtedy beza nie opadnie,masę bezową dać na sernik i zapiekać jeszcze około 15 minut.Smacznego
lwica
Sory,miało być 0.5 litra mleka.
kasiam146
a ja bym ci polecila sernik z jogurtow naturalnych jest tani i pyszny a do tego mega delikatny. Sama sie dziwilam jak to moze wyjsc dopoki nie zrobilam :)
kasiam146
Sernik bez sera
Składniki:
- 5 jajek
- 1 i 1/2 szkl. cukru pudru
- 1 budyń śmietankowy (40 g)
- 1 cukier waniliowy (16 g)
- 1/2 szkl. oleju
- 2 duże jogurty bałkańskie* (w sumie ok. 800 g)
- biszkopty lub herbatniki na spód formy




Tortownicę (u mnie o średnicy 26 cm) wyłożyć herbatnikami lub biszkoptami.
Żółtka utrzeć z 1/2 szkl. cukru pudru. Dodać jogurty , budyń , olej i krótko zmiksować. Białka ubić na sztywno , pod koniec ubijania dodać 1 szkl. cukru pudru i cukier waniliowy. Delikatnie wymieszać z masą jogurtową i przelać do tortownicy. Piekarnik nagrzać do temp. 160-170 st.C. , na dole ustawić dużą blachę i napełnić ją gorącą wodą. Tortownicę wstawić na kratkę ponad blachą. Piec ok. 1 godz. i 20 minut (mojemu sernikowi nie zaszkodziłoby nawet trochę dłużej). Wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto w środku do całkowitego wystygnięcia.

*Zamiast jogurtów bałkańskich można użyć greckich , a nawet zwykłych naturalnych (ja użyłam właśnie takich). Następnym razem dodałabym jednak jeszcze jeden budyń lub trochę mąki ziemniaczanej - zwykłe jogurty nie są tak gęste jak greckie , czy bałkańskie.

ja robilam z tego przepisu jest to przepis z pewnego bloga
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.