Menu

Śliwki węgierki

Cześc mamusie.
Dostałam śliwki węgierki i chciałabym zrobic jakieś ciasto z nimi.
Dajcie proszę,jakieś pomysły i przepisy.

pozdrawiam

mateuszowa
 329  14

Znajdź pytania na ten sam temat:

Dorośli ciasto śliwkowe

Odpowiedzi

oli28
1. Krucha tarta z domową galaretką i śliwkami
Przygotowanie – 40 min.
Schładzanie – 5 godz.
1 porcja – ok. 365 kcal

Składniki na 6 porcji:
20 dag mąki
12 dag masła
7 dag cukru pudru
cukier wanilinowy
jajko
szczypta soli
1 kg śliwek węgierek
3/4 szklanki cukru
łyżka żelatyny
100 ml kremówki
łyżka cukru pudru
kilka orzechów włoskich
oli28
Składniki:
3 dag drożdży
szklanka mleka
1/2 kostki masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru
3 szklanki mąki
2 jajka
cukier waniliowy
szczypta soli
żółtko do posmarowania ciasta
cukier puder do posypania
śliwki
CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI
amalka
- 7 jajec
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat do ciast arakowy (może cukier waniliowy lub odrobina wanilii)
- 14 łyżek oleju

Jajca ubijasz z cukrem do białości, na przemian dosypujesz mąki (wymieszanej z proszkiem do pieczenia) i dolewasz oleju (wymieszanego z aromatem) Dorzucasz dowolne owoce (najbardziej lubię z jabłkami- kroisz w świerćplasterki; śliwki również dobrze pokroić- na 4 wystarczy) i mieszasz delikatnie. Wylewasz na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną manną/ bułką tartą blachę i bęc w piekarnik. Pieczesz jakieś 50- 55 minut. Jeszcze ciepłe posypujesz pudrem.

Nie ma bata by nie wyszło a jest przepyszne! Moje chłopaki uwielbiają to ciacho.
mateuszowa
@amalka a jak się nazywa to ciasto?

A co z resztą śliwek byście zrobiły? Mam ich pół reklamówki,więc pewnie jeszcze zostanie.
Dobry jest dżem śliwkowy? Jadłyście?
Jak robicie dżemy?
mateuszowa
@amalka napisz jeszcze jaka mąka ma byc?
amalka
Zrób sobie powidła.

Śliwki wypestkuj, połówki (czy jak tam Ci się przerwą) bachnij na patelnię z pokrywką lub do gara (jeśli posiadasz taki z grubym dnem), podlej wodą, dosyp cukru (powidła powinny być kwaskowe więc nie przesadź), podlej soku z cytryny (tak z jednej wystarczy) i duś aż się zrobi papka. Po odparowaniu całej wody podsmaż (stale mieszaj bo się mogą przypalić; kiedyś tak całą partię spierniczyłam) PYCHOTA!

Dżemik robisz podobnie, tyle że nie smażysz a jedynie odparowujesz wodę i bez soku z cytryny (możesz kapnąć odrobinkę dla aromatu) i z większą ilością cukru + żelatyna. Najlepiej kupić cukier żelujący. Mniej zachodu.

Ciacho nazwy nie posiada (grins)

Mąka pszenna. Dobrze ją sobie przesiać. Ciacho jest bardziej puszyste.
amalka
Aha! Knedle sobie zrób ze śliwkami (mniam)
oli28
Też polecam uwielbiam(mniam)
mateuszowa
@amalka a te powidła to potem jak włoże w słoiczki to mam jakoś jeszcze gotowa te słoiki czy jak?
amalka
Gorące powidła w słoiczki (wyparzone!!!), zakręć dobrze i odwróć denkiem w górę. Niech tak stoję aż wystygną. Powinny "chwycić". Jeśli wieczko nie wklęśnie, możesz zagotować słoik i ostudzić. Jeśli nadal nie wklęśnie- masz złe denko.
amalka
Hehe Do tej pory doskonale pamiętam każde słowo tej piosenki (grins) Szkoda tylko, że się dzieciakom udał zakalec. To pewnie przez to otwieranie piekarnika podczas "pieczenia" (rofl)
PatrycjaM
Kluski na parze ze śliwkami lub dżem śliwkowy z czekoladą.
Ja jutro robię kluski z brzoskwiniami. Dzieci uwielbiają.
amalka
O matko! Tom Ci napisała (naglowke) "Powinny "chwycić". Jeśli wieczko nie wklęśnie, możesz zagotować słoik i ostudzić. Jeśli nadal nie wklęśnie- masz złe denko."

Masz złe WIECZKO oczywiście (lub źle zakręcony słoik) (kciuki)
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.