Menu

slowcooker

Czy ktoras z Was mamusie miala do czynienia ze slowcookerem (czy wolnowarem, jak kto woli...)? Mozecie podrzucic pare przepisow, przymierzam sie do zrobienia bigosiku, ale chetnie wyprobuje tez inne potrawy (glodna) Dzieki!(prezent)

elinka
 462  2

Znajdź pytania na ten sam temat:

Odżywianie slowcooker gotowanie wolnowar

Odpowiedzi

babooshka
1 kg miesa wolowego na gulasz pokrojonego w kostke
750 gramow szalotek obranych, w calosci
1 czubata lyzka koncentratu pomidorowego (ja dalam z 3)

Na marynate:
3/4 szklanki czerwonego wina
4 lyzki octu z czerwonego wina
4 zabki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
2 liscie laurowe
1 cynamon (caly)
5 gozdzikow
2 lyzeczki ziela angielskiego
sol i pieprz (dodalam pozniej w czasie gotowania zeby mieso sie nie odwodnilo)

1. Zamarynowac mieso na 6h, a najlepiej przez noc. (Ja marynowalam przez 5h. Nigdy nie trzymam marynat ktore sa na bazie wina dluzej niz kilka godzin bo boje sie ze wyciagnie to soki z miesa).

2. Rozgrzac oliwe i delikatnie podsmazyc szalotki - okolo 10 min tak by zbrazowialy i zaczely sie karmelizowac. Odstawic je na bok i podsmazyc w tym samym garnku mieso.

3. Dodaj szalotki, marynate, przecier pomidorowy i wode tak by przykryla mieso.

4. Zagotuj a potem zmniejsz ogien i dus na malym ogniu okolo 2h az do redukcji sosu.
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.