Menu

Soczewica

Czy używacie jej w kuchni???
Do jakich dań?
I gdzie ją kupujecie i za ile? Bo mnie dziś natchnęło, żeby taką zupkę z grochu i soczewicy zrobić.
Dawajcie sprawdzone przepisy!

Achcha
 578  22

Znajdź pytania na ten sam temat:

Odżywianie soczewica

Odpowiedzi

beatka7623
Nie nigdy nie robiłam Choć miałam okazję raz spróbować z puszki bo mój P pomylił ja z fasolką (grins) Mnie nie przypadła do gustu i raczej moim znajomym tez ale może się mylę (grins)
Edytka85
Robię z niej zupę, i paszteciki(glodna)(glodna)(glodna)(glodna)
Achcha
Edi daj przepisy!(glodna)(glodna)(glodna)
Achcha
Z soji też moga być , spróbuję czegoś nowego.
Achcha
ale nikt przepisu nie da? sknery(grins)(grins)(grins)(grins)
Edytka85
Na paszteciki: smażę naleśniki, a co do farszu to gotuję soczewicę, mielę ją, gotuję mięso, mielę. Mieszam wszystko, dodaję sól, pieprz. Zawijam w naleśniki. Obtaczam w jajku, w bułce i podsmażam.
amalka
Nie jadłam ale chciałabym spróbować (glodna)
Achcha
A gdzie ją kupujesz bo ja raczej nigdzie nie widziałam.
Achcha
A gdzie ją kupujesz bo ja raczej nigdzie nie widziałam.
xkasiulax
nigdy nie jadłam................ sama byłam ciekawa i znalazłam przepis z netu wiadomo ja tam trochę pozmieniam,ale musze spróbować (glodna)(glodna)(glodna)(glodna)(glodna)(glodna)
30 dag zielonej soczewicy

1 mały koncentrat pomidorowy(lub więcej)

2-3 marchewki

2 średnie cebule

liść laurowy

2-3 łyżki majeranku

ziele angielskie

sól

pieprz

szczypta cukru

2 kostki rosołowe

olej

ew. przeciśnięty przez praskę czosnek i papryka w proszku

Wykonanie:

Soczewicę myjemy i gotujemy w ok. 2,5-3 l wody. Usuwamy łyżką cedzakową w szumowiny, dodajemy przyprawy (oprócz majeranku)oraz dwie kostki rosołowe. Machewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebule kroimy w kostke. Smażymy na oleju, aż się zeszkli. dodajemy marchewke, chwile smażymy. Gdy soczewica będzie na wpół miękka, dodajemy podsmażone warzywa, koncentrat pomidorowy, majeranek, ew. doprawiamy czosnkiem . Podajemy gorącą najlepiej z wiejskim swieżym chlebem.
Edytka85
Zupa: gotuję skrzydełka z kurczaka. Do wywaru dodaję ziemniaki, marchewkę, paprykę pokrojoną w kostkę, pomidorki z puszki bądź świeże.W osobnym garnku podgotowuję soczewicę, płuczę ją i dodaję do zupki. Wiadomo, sól, pieprz, do smaku. Gotuje do miękkości wszystkich składników i robię zasmażkę. Można dodać koperku i natki pietruszki.
Edytka85
W sklepie spożywczym, w warzywniaku.
Achcha
Ale makaron Kasiu już ugotowany wcześniej? bo się głupio zastanawiam teraz!
Achcha
A no właśnie nie byłam pewna, dzięki! bo już sobie wyobrażalam jaka ciapa mi się zrobi z gotowanych nitek!
renata29
Używam.Robię kotlety,zupę,kiedyś farsz do pierogów ale teraz mi się nie chce:)Kotlety tak samo jak mielone z mięsa,zupa taka raczej uboga bo nie jem mięsa i nie lubię jak mi coś pływa w zupie więc jest sama soczewica i ziemniaki ale i tak uwielbiam.A kupuję w markecie.
Ada3610
Robię naleśniki z soczewicą, pierogi, zupkę, a ostatnio zrobiłam gołąbki z czerwonej kapusty i soczewicy - pycha. Ja kupuję ją w sklepie w torebce, albo w sklepie na wagę.
daryjka87poznan
Nie mialam z tym jeszcze kontaktu.
moput
Moja mam gotuje pyszną zupę z zielonej soczewicy, z dużą ilością cebulki, potem jeszcze dorzucamy fetę i oliwki... mniam! Ale przepisu mi jeszcze nie sprzedała :(
monique25
jadlam pierogi z soczewicą ; bo kumpeli mama często robi i przynosiła do pracy ale nie smakowały mi zbytnio
Achcha
Dzieki dziewczynki!
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.