Menu

Sos:)

powiedzcie mi kobitki jak robicie sos np.do rolad...?? bo mi zawsze nie wychodzi i mam pelno grudek i jest taki bleeee:P podajcie mi przepis bo musze wkoncu zrobic sos a nie kupowac gotowy:) Dziekuje;)

Maryla
 624  10

Znajdź pytania na ten sam temat:

Odżywianie

Odpowiedzi

pscolka1987
grudki sa pewnie od tego ze wsypujesz od razu make ...a ja jak gotuje taki sos własny to na koncu mieszam 2 lyzki maki z zima woda plus smietanka i tak wymieszane wlewam powoli (czasami dla pewnosci wlewam przez sitko by grudek nie bylo )(kwiatek)
Maryla
wlasnie najpierw make z woda rozmieszam i wlewam do wody z tluszczem... i wtedy sie tobia grudki...:/ zrobie dzis i ciekawe czy mi wyjdzie;)
pscolka1987
to jak rozrobisz make z woda to wlewaj przez siteczko mieszajac od razu .... to nie bedzie grudek (grins) a jak to wlewasz z tłuszczem ?? ja zawsze wczesniej dodaje maslo czy margaryne :)
Maryla
no jak smarze te rolady w tym tluszczu to potem do tego wlewam wode z maka...
amalka
Nigdy jeszcze nie miałam problemu z grudkami... Ze swoje strony polecam Ci takie (lub inne) coś 3139554871 Moja mamusia ma shaker z Tupperware ale te z odżywek nadają się doskonale. Takowy posiadam ja ale z przyzwyczajenia używam kubeczka i łyżeczki
amalka
Acha! Na czas wlewania podbitki, odstaw sos z ognia. Zacznij gotować dopiero, gdy się wszystko ładnie wymiesza. Może po prostu nastawiałaś za duży ogień/ za dużą temperaturę? No i dobrze jest mieszać "miotełką" a nie łyżką.

Ps. Nie dodaję śmietany do sosu z pod rolad i pierwsze słyszę, by ktoś dodawał.
Ada3610
ja mieszam mąkę z wodą, potem dolewam po łyżeczce sosu i mieszam, a potem całość wlewam do gara.
Iwona1977
Grudki zazwyczaj się robią jak jest źle rozmieszana mąka i podbitka jest zbyt gęsta ,
pscolka1987
Ja dodaje łyzeczke smietany jak mamy na jeden dzień zrobione (glodna)
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.