Menu

Sposob na dobre ciasto

Pytanie do mam lubiacych piec ciasta.Czy macie jakies sposoby na to by ciasto zawsze sie udalo?Zeby ladnie wyroslo,nie bylo suche,itd.Lepiej piec z termoobiegiem czy bez?
Bo przewaznie jak cos pieke to wychodzi mi zakalec mimo ze robie tak jak jest napisane w przepisie(placze)
Jeszcze mam pytanie-czy skladniki do ciasta musza miec temp.pokojowa czy powinny byc schlodzone?A moze nie ma to zadnego znaczenia?

wikaa020 Mamusia
 735  9

Znajdź pytania na ten sam temat:

Odżywianie ciasta pieczenie

Odpowiedzi

ADAMSKA98 Mamusia
owszem piekie ciasta bez termobiegu ,i nie zaglądam do piekarnika wcześniej niż do tego czasu jak sie upiecze nie kroje ciasta jeżeli jest grące czekam az dobrze wystygnie a opadac to i mi opadają

składniki nie nagrzewam ,tylko jedynie jajka chlodze aby dobze sie ubily ,makie lacze z proszkiem do pieczenia
mycha2706 ExpertMama
To zależy jakie ciasto.Do kruchego to schłodzone,do drozdżowego ciepłe.
O biszkoptach nic nie napiszę,bo nigdy nie wyszedł mi odpowiedni(grins)
wiem tyle,ze powinno sie go wyjmować i kłaść na czymś drewnianym,ale dlaczego?Nie mam pojęcia(grins)
ADAMSKA98 Mamusia
kruche ciasto schlazam , do drożdżowego dodaje cieple mleko tylko ,biszkopt jak robie robie tak najpierw bialka na sztywno ubijam ,potem dodaje zóltka caly czas ubijam i ukier też ubijam dotąt aż bedą mi trzepaczki staly same a potem lącze mąkie i mąkie ziemiaczaną wraz z proszkiem do pieczenia i pszesiewam na sitku i leko łącze ,piekie w temmp 170 stopni do 30 minut odrazu potem wykładam na dekturkie lub tackie ,i zawsze wychozi

sory za byki
Joanna1804 Mamusia
Ja uwielbiam piec,uspokaja mnie to,wprawia w dobry nastrój...
Nie mam jakis utartych reguł.Jedno na pewno-trzeba miec troche cierpliwosci,nic na szybko.
tlolek ExpertMama
mój sposób na dobre ciato to pieczenie w nerwach. pieczenie mnie uspokaja. a co do termoobiegu zawsze pieke z nim. do ciata kruchego dodaje margaryne ale wcześniej wyjętą z lodówki (jak to moja babcia mówi margaryne wyciągnąć na noc a rano zagnieść ciasto). na biszkopt mam fajny przepis ale trzeba go długo ubijać raz tylko nie wyszedł bo mój mąż mi pomagał i za krótko miksował. drożdżowe znowu lubi składniki o temperaturze pokojowej oczywiście mleko lekko ciepłe żeby drożdże lepiej rosły.
xpagax Mamusia
ja mam tesciową co mi zawsze piecze ciasta (grins)(grins) więc takiego problemu nie mam
monka21m Mamusia
to wszystko zalezy od tego jakie ciasto chcesz zrobic!!! Pamietaj, zeby mieszac w jedna strone ciasto, bo wtedy zawszesie udaje
xkasiulax Mamusia
Podobnież by nie zrobił się ''zakalec'' nie powinno się otwierać piecyka (kciuki)(kciuki) w czasie pieczenia (kciuki)
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.