Menu

Świąteczne przepisy kulinarne

Podzielcie się Waszymi rodzinnymi przepisami na ciasta, ciastka i inne smakołyki Świąteczne. Zdradźcie słodką tajemnicę

Ania
 1432  4

Znajdź pytania na ten sam temat:

Zakupy Zdrowie Odżywianie przepis pieczenie ciasto ciastko

Odpowiedzi

aneczka
paszteciki z kapusta i grzybami


Składniki

Ciasto:
1 kilogram mąki
1,5 kostki margaryny
3 jajka
3 łyżki cukru
szczypta soli
10 dag drożdży
1 szklanka gęstej śmietany
Farsz:
1 kg kapusty kiszonej
30 dkg pieczarek
2 cebule
Sposób przyrządzenia

Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać jajka, sól, śmietanę, roztarte z cukrem drożdże, zagnieść ciasto i włożyć na 30 min. do lodówki. Kapustę ugotować. Cebulę podsmażyć z pieczarkami. Następnie kapustę,pieczarki przepuścić przez maszynkę, dodać sól, pieprz, do smaku oraz łyżkę bułki tartej, wymieszać. Schłodzone ciasto podzielić na kilka kawałków. Każdy kawałek rozwałkować, podzielić na paski, nakładać farsz, zwinąć w ruloniki pociąć na małe kawałeczki. Układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 15 min.
aneczka
MAKOWO-JABLOKOWY ODLOT

Składniki

Na ciasto:
-2 szklanki mąki krupczatki
-2/3 kostki margaryny
-1 szklanka cukru pudru
-2 żółtka
-3 łyżki śmietany
Na masę makowo-jabłkową:
-30 dag maku
-0,5 kg jabłek
-5 jajek
-20 dag margaryny
-1,5 szklanki cukru
-bakalie
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-8 łyżeczek kaszy manny
-1 aromat migdałowy
Do dekoracji:
-polewa czekoladowa
-płatki migdałowe/wiórki kokosowe/ kolorowa posypka/siekane orzechy
Sposób przyrządzenia

Ciasto:
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać margarynę i cukier, posiekać nożem. Później dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto, dodać śmietanę. Ciasto, owinięte folią lub ściereczką, schłodzić pół godziny w lodówce. Później wyjąć i wylepić nim formę.
Masa makowa:
Mak sparzyć i zmielić. Margarynę rozpuścić i ostudzić. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka ubić z cukrem na parze. Gdy ostygną dodawać do nich kolejno: roztopioną margarynę, jabłka, mak, kaszę mannę, proszek do pieczenia, bakalie i aromat migdałowy. Masę wylać na ciasto. Piec ok. godzinę w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu i ostudzeniu polać polewą i posypać czymś dekoracyjnym.
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.