Menu

swieta co jak gdzie i kiedy...:)

niestety świeta spedzamy w domku:( (ospa) i takie mam pytanko co powinno znalesc sie na stole?? macie jakies sprawdzone przepisiki na ciasto?? a moze jakis przepisik na barszczyk czerwony?? podzielicie sie?? zupelnie nie wiem za co mam sie zabrac. co upiec co ugotowac.... helpnijcie mi. dziekuje z gory

jadzia23
 400  8

Znajdź pytania na ten sam temat:

swieta wielkanocne

Odpowiedzi

izkalepszy
Ją tam barszczyk robię bo krokiety mam w planach...a poza tym bigos, sałatka jarzynowa, schab z śliwkami, cwikła z chrzanem, jajka faszerowane...z ciast to sernik, baba, mazurek z kajmakiem i andruty....fajne przepisy są na ,, wielkie żarcie,, polecam zajrzeć(kciuki)
Beki
Barszcz czerwony, karp obowiązkowo, śledzie, pierogi z kapustą i uszka. (kciuki)
jagoda30
co kraj to obyczaj,może u @jadzi23 je się czerwony.U mojej teściowej je się szczawiowy z jajkiem(smutna)(barf) .Ja robię tylk barszcz,potem jedziemy do teściów,a tam króluje na drugi danie "smażenina".Wszelkiej maści wędliny(najlepiej swojskie) pokrojone w plasterki,duszone w brytfannie z chrzanem tartym i jajkiem na twardo w plasterki,potem nieśmiertelne gołąbki.Robię 3bita i rafaello.
domka
Podobno w te święta wypada postawić na stole co tylko się chce ;)
jadzia23
co do barsczyku to zawsze byl czerwony i jakos nie jestem przekonana do zurki etc... dziekuje kochane za propozycje:) udanych swiat i mokrego dyngusa buhahaha
Tuptolek
u nas mix żurek i barszcz biały na białej kiełbasie ( zawsze robię mix) na śniadanko + to co z koszyczka oczywiście ( jajka zawsze są najpyszniejsze takie święcone i ta kiełbaska i chlebek, tylko z koszyczka tak smakuje) + jajka na twardo z pieczarkami + sałatka jakby kto nie dojadł, ciasto drożdżowe z wiśniami, obiad u mamy więc ciasta pewnie kremowe, rosół, udka itp., drugi dzień w domku to tradycyjnie kartofelki + buraczki + schaboszczak i dewolaje (pisząc jak słsząc (grins) ) - dobra i po co mi to było? Głodna się zrobiłam. (grins)
tlolek
w tym roku pierwszy raz nie robię świąt :(
ale na śniadanie wielkanocne w poprzednich latach serwowana była biała kiełbasa pieczona w marynacie z cebuli (pycha)
żurek, jajka faszerowane kolorowymi pastami, jajka faszerowane podawane na ciepło, sałatki, śledziki, domowa wędlina, domowe bułeczki, czy domowe masło.
Kawa,herbata i ciasta
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.