Menu

szarlotka

Dziewczyny poraujce mam ochote na szarlotke ale nigdy jeszcze nie robilam ibardzobym rosila o sprawdzone przepisy na szarlotke szukalam w internecie ale to nie to samo co sprawdzone przepisy i w kazdym przepisie jest inaczej ormalnie nie mozna sie polapac z gory dzieki (prezent)(prezent)(prezent)(kwiatek)(kwiatek)(kwiatek)(kwiatek)

daisy5788
 592  2

Znajdź pytania na ten sam temat:

przepis

Odpowiedzi

artisylvi
*2 szklanki mąki krupczatki
*szklanka cukru pudru
*25dag masła
*2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
*2 jajka
*2 żółtka
*smażone jabłka,lub jabłkowa marmolada
*szczypta cynamonu
*Gruby cukier kryształ do posypania
*tłuszcz do formy

Mąkę,proszek,masło i cukier puder rozcieramy,dodajemy żółtka i całe jajka.Z wyrobionego ciasta formujemy zgrabny "pakiecik" i wkładamy na godzine do lodówki.Wychłodzone ciasto dzielimy na 5 części- 3/5 wykładamy na spod wysmarowanej tłuszczem tortownicy,lekko podnosimy bok,nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200oC) i podpiekamyok.20minut. Pozostałe 2/5 ciasta trzymamy w lodówce. Na zrumienione,przechłodzone ciasto nakładamy jabłka,posypujemy cynamonem i utartym na tarce z duzymi oczkami wychłodzonym ciastem,całość opruszamy grubym cukrem kryształem i wstawiamy do nadgrzanego piekarnika (160oC) na 25-30min. aż wierzch się zrummieni.
artisylvi
*3 szklanki mąki krupczatki
*25 dag masła
*6 żółtek
*szklanka cukru pudru
*2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
*2 łyżki gęstej,kwaśnej śmietany
*wysmażona marmolada jabłkowa
*6 białek
*3/4 szklanki cukru pudru
*tłuszcz do formy

Masło,mąkę,proszek i cukier puder rozcieramy,dodajemy żółtka,śmietanę,wyrabiamy gładkie,niezbyt ścisłe ciasto,formujemy kulę,owijamy folią i wstawiamy na 30 mindo lodówki. Do przygotowanej tortownicy wykładamy 2/3 wychłodzonego ciasta,na cieście rozkładamy marmoladę jabłkową,pokrywamy warstwą piany ubitej z białek z 3/4 szklanki cukru pudru. Całość posypujemy utartym na tarce z dużymi otworami pozostałym,wychłodzonym ciastem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200oC) na ok.45-50min,aż całość się zrumieni,a bokibedą lekko odstawały od formy.
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.