Menu

szarlotka:)

Postanowiłam dziś po "stu latach" upiec szarlotkę lecz mój dawno nieużywany, a sprawdzony przepis ,tak się chyba gdzieś zakurzył ,że nie mogę go odnaleźc (krejzolka) Dlatego zwracam się do Was z prośbą o Wasze przepisy na pyszną szarlotkę (kciuki) W necie jest ich mnóstwo ale wolę coś sprawdzonego ... Z gory dziękuję (prezent)

mysza
 646  6

Znajdź pytania na ten sam temat:

Odżywianie słodkości

Odpowiedzi

avilla1209
jezeli chodzi o szarlotke to moim zdaniem kazdy przepis jest dobry!
avilla1209
CIASTO
4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 kostki margaryny
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 całe jajka + 2 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany


NADZIENIE Z JABŁEK
2 kg jabłek
1 cukier waniliowy
1 łyżka bułki tartej
ja osobiscie bulki tartej nie dodaje
monique25
ciasto

2 szklanki maki krupczatki; 2 szklanki kaszy manny; 1 i 3/4 szklanki cukru ; 3 łyżeczki proszku do pieczenia

wymieszac to wszystko i podzielic na 3 częsci


masa jabłkowa

2.5 kg jabłek zetrzec na grubych oczkach razem ze skórką dodac 3 łyzki cukru i 1/3 paczki masła i 2 łyżeczki cynamonu (ja daje wiecej trochę :))

na wysmarowana blache wysypac ciasto na to jabłka znów ciasto jabłka i ciasto ... na wierzch zetrzec masło (3/4 kostki)


tj przepis szarlotki wg Ewy Wchowicz (grins)

robie co tydzien na ndz przepyszna jest; my jemy na ciepło z bitą śmietaną (glodna)
monique25
he he zapomniałam napisac ile piec (krejzolka)(grins)

ok 1 godz w 180 stopni wczesniej rozgrzanym piekarniku
Aneta50209
SZARLOTKA

CIASTO
4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 kostki margaryny
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 całe jajka + 2 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany

NADZIENIE Z JABŁEK
2 kg jabłek
1 cukier waniliowy
1 łyżka bułki tartej

Przepis na ciasto:

Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać nożem z margaryną. Dodać żółtka, całe jajka,
cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki.
Przepis na nadzienie z jabłek: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko odcisnąć sok i wymieszać
z bułką tartą i cukrem waniliowym.
Ułożenie ciasta: Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem dużą blachę. Wyłożyć starte jabłka.
Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem, ponakłuwać widelcem. Piec 45 minut w 200 stopniach C. Ciepłe ciasto
posypać cukrem pudrem. Szarlotka gotowa - smacznego


Jest naprawdę pyyyszna..najlepsza na drugi dzień jak tak fajnie zmięknie...mmm pychota(grins)(grins)(glodna)(glodna)
Aneta50209
Oooo....@avilla zdublowałam twój przepis(krejzolka) Kiedyś w grupie przepisy ze zdjęciami tam go wstawiłam razem z fotą ale znikł(pout)(kwiatek)(kwiatek)
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.