Menu

Szarlotka

Kochane macie może jakieś przepisy na pyszną szarlotkę ? chodzi mi o coś innego niż zazwyczaj ( a zazwyczaj była to zwykła szarlotka na kruchym spodzie z kruszonką ) Byłabym bardzo wdzięczna :)

mloda22
 266  6

Znajdź pytania na ten sam temat:

Dorośli Odżywianie wypieki domowe

Odpowiedzi

kama86
Szarlotka z bakaliami
Cisto kruche:make posiekac z margaryna,dodac cukier,cukier waniliowy,zoltka,proszek do pieczenia i wyrobic ciasto.
Masa z bakaliami:
jakblka obrac,pokroic w duza kostke i prazyc w malej ilosci wody.Pod koniec prazenia dodac bakalie(rodzynki,posiekane orzechy,cynamon,kasze i kilka ropli aromatu.
Panka:
Bialka ubic na sztywno,wsypac cukier i budyn,delikatnie wymieszac.

Na natluszczonej blaszcze o wymiarach 25cm*36cm rozlozyc 3/4 ciasta.Do reszty ciasta dodac kakao i zostawic na kruszonke(wlozyc do zamrazarki)
Wylozyc wystudzona mase z bakaliami i pianke.
Posypac ztartym pozostalym ciastem.Piec okolo 45min temp.160°c

Skladniki ciasto:
3 szkl maki pszennej
3 zoltka
250g margaryny
1 op cukru waniliowego
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl cukru
Masa z bakaliami
1500g jablek
3 lyzki kaszy mannej
100g rodzynek
100g orzechow
aromat pomaranczowy
cynamon
Pianka:
3 bialka
1/2szkl cukru
1 op budyniu waniliowego
Ponadto:
1-2 lyzeczki kakao

tluszcz do smarowania blaszki

Przepis dala mi tesciowa z" Porad smakosza" Robila ten placek wyszedl bardzo dobry:)
Anemona
ja robie jeszcze sypaną:
" Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru (lub mniej, w zależności od słodkości jabłek)
1 szklanka kaszy manny
1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 kg jabłek, najlepiej kwaśnych (w UK: Bramleys)
odrobina cynamonu, jeśli lubicie
3/4 kostki masła (około 170 g)*

Mąkę, cukier, kaszę i proszek wymieszać. Podzielić na 3 części.

Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Tortownicę o średnicy 23 wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Boki wysmarować masłem.

Na dno formy wysypać jedną część suchych składników, na nie rozłożyć połowę jabłek (każdą warstwę jabłek można oprószyć delikatnie cynamonem, jeśli lubicie). Następnie wysypać drugą część suchych składników, rozłożyć równomiernie resztę jabłek. Na wierzch wysypać ostatnią porcję suchych składników.

Masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Masło podczas pieczenia się topi i razem z sokiem z jabłek zespala wszystkie warstwy. Warto podczas pieczenia spód zabezpieczyć większą formą (np. położoną poziom niżej w piekarniku), ponieważ często nadmiar soku i tłuszczu wydostaje się z tortownicy (u mnie około 3 łyżek).

Szarlotka bardzo dobrze się kroi nożem z piłką, nawet na ciepło. Ma lekko chrupiący wierzch, który kolejnego dnia mięknie.

* masło najlepsze do ścierania zimne, ja wyjęłam prosto z zamrażarki" http://www.mojewypieki.com/przepis/szarlotka-sypana
mamaGosia
Podaję Ci moją propozycję, którą częstuje swoich gości. Przepis jest moje śp.mamy i jest to smak mojego dzieciństwa.
http://www.ciam.pl/desery/206807
tlolek
także robię sypaną taką jak podała Anemona.
jest cudownie prosta i szybka do zrobienia
tlolek
i jeszcze z tego przepisu robię szarlotkę królewską tyle że biorę połowę składników na biszkopt
http://martexsweetdreams.blox.pl/2012/09/Szarlotka-krolewska.html
czekoladka22
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 7 jajek
- 14 łyżek oleju
- aromat do ciast (waniliowy, ale można użyć cukru waniliowego )
- owoce -jabłka
Jajka ubijasz z cukrem do białości, stopniowo dodajesz mąkę (wymieszaną z proszkiem do pieczenia) na przemian z olejem (wymieszanym z aromatem). Gdy wszystko ładnie się połączy, wkrawasz jabłka ja kroję w kostkę. Mieszasz łyżką i wylewasz na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną manną lub bułką tartą. Do rozgrzanego piekarnika i piec jakieś 50 minut. Jak przestygnie, posypujesz cukrem pudrem. PYCHA!
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.