Menu

Szparagi

Ostatnio zagustowałam w szparagach - sama nigdy ich nie przyrządzałam i w dalszym ciągu mam z tym problem - znacie jakieś smaczne przepisy na przyrządzenie szparagów? Będę bardzo wdzięczna za sprawdzone przepisy!

kosia
 595  4

Znajdź pytania na ten sam temat:

Odżywianie szparagi przepisy

Odpowiedzi

Marlena
Ja często robie zapiekane szparagi - są pyszne a największym plusem jest to , że jest to danie lekkostrawne a i syte:

Składniki

- 1 kg szparagów - ugotowanych w osolonej wodzie
- 1/2 kg pomidorów - pokrojonych w plasterki
- 3 jajka - ugotowane na twardo, obrane i pokrojone w plasterki
- sól, pieprz
Sos:

- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 1 1/2 szklanki mleka
- sól, pieprz
- ser żółty - starty

Sposób przygotowania

najpierw trzeba przygotować sos - beszamel (zasmażka z mąki na maśle, potem dolewamy mleka stale mieszając), sos przyprawiamy wg uznania (sól, pieprz, maga - co kto lubi). Następnie dosypujemy starty żółty ser i tak długo mieszamy na małym gazie, aż ser się całkowicie rozpuści. W naczyniu żaroodpornym układamy szparagi, na nich układamy plastry jajek i pomidora. Całość zalewamy wcześniej przygotowanym sosem i zapiekamy 20 min w temperaturze ok 200 stopni.

Smacznego!!
paula80
@Marlena - bardzo fajny sposób - sama wypróbuję. ja szparagi dotychczas robiłam tradycyjnie - z masełkiem. Mam nadzieję, że pojawi się tu więcej pyszności!
flora
Niestety nie znam żadnych fajnych przepisów na szparagi i też za bardzo nie wiem jak się do nich zabrać. Więc też chętnie poczytam rady innych mam.
Ju25lka
No to polecam wam łososia ze szparagami - moim skromnym zdaniem jest to poezja smaku!

Składniki dla 2 osób:

* 8 szparagów
* 2 łyżki masła
* 2 filety łososia bez skórki, po około 150 g każdy
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* sól morska i czarny pieprz

Dodatki

* ziemniaczki, szczypiorek

Sposób przyrządzenia

Szparagi umyjemy, odcinamy twarde końce i obieramy twardą skórkę. Następnie kroimy na 5 cm kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło z 1 łyżeczką oleju, wkładamy szparagi i chwilę podsmażamy. po zdjęciu z patelni szparagi należy lekko osolić.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Łososia myjemy, usuwamy skórę i ości. Naczynie żaroodporne należy wysmarować 1 łyżką oliwy a następnie włożyć do niegokawałki szparagów (tylko środki, główki odłożyć). Na szparagach układamy łososia, polewamy łyżką oliwy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość najlepiej piec około 20-25 minut aż łosoś się upiecze. Pod koniec pieczenia na łososiu kładziemy główki szparagów.

Ziemniaki gotujemy, a następnie kroimy w talarki i układamy na rybie (musimy mieć dość spore naczynie żaroodporne). Żeby ziemniaczki ładnie się zarumieniły najlepiej skropić je oliwą z oliwek.

Gotowe danie posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.