Menu

szynka prosze o radę

witam kochane dziś rozmroziłam , jakieś 1,5 kg szynki surowej...i nie wiem jak ją upiec i czym posypać żeby była pyszna...i ile mam ją piec...proszę o szybką poradę !! bo muszę ją dziś zrobić...

Majaaaaaa0000
 1194  8

Znajdź pytania na ten sam temat:

1-3 lat Odżywianie jedzenie szynka

Odpowiedzi

rozowa82
mozez zrobic kilka roladek, takich jak wołowe bądz z warzywami (glodna)
rezte mozesz upiec jako pieczeń w rękawei, posypujesz papryka, przyprawa do miesa wieprzowego, sola i do wora(glodna) mozesz jatez podsmazyć w rondlu a poźniej dusić na wolnym ogniu, nie powiemci jak długo bo ja to robie "na oko"
Magdzik
Pieczona szynka

Przygotowanie: 10 minut
Oczekiwanie: 8 godzin
Pieczenie: 1,5 godziny


Składniki na 6 porcji:

• 1,2 kg szynki surowej (najlepsza jest taka już zrolowana do pieczenia)
• 3 łyżki oleju
• 3 łyżki soku z cytryny
• 2-3 ząbki czosnku
• 1 czubata łyżka przyprawy grillowej (lub innej - jak kto lubi)
• 1 łyżeczka kolorowego ziarnistego pieprzu
• 2-3 listki laurowe
• sól


Etapy przygotowania:


1. W miseczce wymieszać olej z sokiem z cytryny, przyprawami i czosnkiem zmiażdżonym w wyciskaczu. Szynkę nasolić ze wszystkich stron, dokładnie natrzeć marynatą. Na wierzchu ułożyć pieprz ziarnisty i listki laurowe. Marynować w lodówce przez ok. 8 godzin.

2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 215 stopni C.

3. Szynkę zawinąć w folię aluminiową (wraz z marynatą i przyprawami) i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Piec w temperaturze 215 stopni przez 15-20 minut, a potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec około 1,5 godziny (niestety, trzeba sprawdzać widelcem, czy jest już dostatecznie miękka). Tak upieczona szynka zachowuje wspaniały aromat przypraw i soczystość.(kwiatek)(kwiatek)(kwiatek)
Majaaaaaa0000
asiulaheh@ jak bym miala piec szynkę 11,5 H to bym wolała kupić gotowa , bo za prąd rachunek by przyszedł maksymalny...
Iwona1977
nigdy nie zamrazam szynki calej, zawsze dziele na porcje ...szybko to raczej nie zrobisz smacznej jezeli chcesz cala robic bo to wymaga dobrej marynaty przez kilka godzin,mozesz zrobic roladki z boczkiem ogorkiem kiszonym , kotlety z pieczarkami,cebulka na wierzchu posypane serem, reszte mozesz ugotowac w przyprawach ostudzic i masz wedline na kanapki
Iwona1977
W zyciu tyle godz miesa nie pieklam ... dlatego stosuje marynaty ktore zmiekszaja mieso i nie wkladam do zadnego rekawa pieke ok 3 godz
Iwona1977
W zyciu tyle godz miesa nie pieklam ... dlatego stosuje marynaty ktore zmiekszaja mieso i nie wkladam do zadnego rekawa pieke ok 3 godz
Kinia008
Ja zawsze obsmarzam w garnku a potem dusze pod przykryciem...Wkladam na rozgrzana oliwe lub olej posypuje ja wegeta i obsmazam z kazdej strony ok 1 h, potem dolwam troche wody i duszepod przykryciem, tez z ok 1 h, potem robie sos i gotowe:)
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.