Menu

Tarczyca.

Witam! Jestem w 10 tc, po badaniu poziomu TSH okazalo sie,że mam o wiele za wysoki. Czy ktoraś z mam miała problemy z tarczycą w ciaży? Czy maluszkowi nic się nie stało z powodu niedoczynnosci tarczycy?

JustiSam
 257  8

Znajdź pytania na ten sam temat:

Ciąża Zdrowie tarczyca tsh ciąża

Odpowiedzi

MaLaCzarna
Ja miałam wykrytą też w około 10 tyg ciąży. Najważniejsze że została w porę wykryta . Niestety u mnie nic się nie unormowało i leczę się do dziś. Z synkiem było wszystko w porządku , dostałam odpowiednią dawkę leków i oczywiście pod stałą kontrolą endokrynologa . Niedoczynność jest bardzo niebezpieczna dla dziecka ale pod warunkiem, że się jej nie leczy. Dostaniesz leki i będzie ok :)
completed
O wiele za wysoki, czyli ile?
Mi wyszło 3,95 (norma 0,27 - 4,2) i ginekolog powiedział, że niby mieszczę się w normie, ale jest trochę wysoko i kazał mi zrobić dodatkowe badania i udać się do endokrynologa.
chivas
Miałam zbyt wysokie tsh w II trymestrze i brałam euthyrox. Syn zdrowy.
3,95 to moim zdaniem jest już za wysokie tsh, w zależności też od tego w jakim wieku jesteś. Ja mam 27lat i idealne tsh dla mojego wieku to 1,5 i takie też obecnie posiadam.
completed
Mam 24 lata.
chivas
Moim zdaniem prawie 4 to wysokie tsh jak na Twój wiek, dlatego też pewnie lekarz kazał skontaktować się ze specjalistą.
completed
Zrobiłam FT3: 5,12 (norma 3,1 - 6,8)
i FT4: 16,47 (norma 12,0 - 22,0)
Do endokrynologa terminy na kwiecień :( będę próbowała szukać prywatnie, żeby tyle nie czekać. Niby mieszczę się w normie, ale boję się czy wszystko jest ok...
completed
Dzięki za wyjaśnienie. Trochę się uspokoiłam :)
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.