Menu

Udka z kurczaka;)

Witam Mamuśki! Mam do was kulinarne ptanie;)
Mam 6 udek z kuraka i chciałam je upiec w brytfance ale nie bardzo wiem jak to zrobić... Mam tam dać mało czy jakiś inny tłuszcz? Jak długo je piec i w jakiej temp? Kiedyś robiłam udka na blaszce w piekarniku ale później tak z niego śmierdziało że masakra. Wiem że moja mama robiła w brytfance ale nie mam jej jak zapytac o przepis.
Pomocy!:*

JaMama86
 2400  11

Znajdź pytania na ten sam temat:

Odżywianie obiad

Odpowiedzi

Achcha
zamarynuj udka w 2-3 łyżkach oleju z przyprawami i wrzuć z tym do brytfanny; piecz i zaglądaj od czasu do czasu czy nie trzeba podlać odrobiną wody, żeby nie przywarły, a pod koniec bym do tego wrzuciła jeszcze jakieś marcheweczki z kalafiorem albo inne warzywka(glodna)(glodna)(glodna)(glodna)(glodna)(glodna)(glodna)(glodna) Narobiłaś mi smaka(grins)
JaMama86
Dzięki kochana! A piekarnik na ile stopni(cukierek)
JaMama86
Dzięki dziewczyny! Co ja bym zrobiła bez NM!(kwiatek)
Panterka
Ja uwielbiam udka posypane przyprawą Złocisty kurczak (Kamisa), wychodzą pyszne.. Posypuję tym udka, podlewam troszeczkę oleju, wkładam do piekarnika i piekę w 170stopniach aż będą miękkie.. Czasem dodaję pod koniec pieczenia posiekaną cebulkę..:)
lolita
Przyprawiam przyprawa do kurczaka,ukladam na blaszce,podlewam lekko olejem i pieke 1,5 godziny w 180 stopniach
tlolek
nacieram majerankiem,rozmarynem, czosnkiem słodką papryką troche pieprzu (Z młynka) soli albo delikat do mięs do naczynia żaroodpornego podlewam trache wodą na każde udko/ćwiartke troche masełka układam naczynie przykrywam np. folią aluminiową i do piekarnika na 180 stopni czas...niestety nie wiem po prostu sprawdzam. a jakieś 15-20minut przed końcem zdejmuje folie żeby się przyrumieniły.

a druga wersja wrzucam udka do woreczka troche oleju dodaje przyprawę curry z kamisa pokrojoną w duże kawałki papryke czerwoną, pieczarki i cebule. zamykam woreczek mieszam zawartość i jak mam czas odstawiam do lodówki na kilka godzin. można piec w woreczku a pod koniec także go rozciąć żeby się skórka przyrumieniła.
renata3421
ja wykładam blaszkę papierem do pieczenia,wtedy się nie przyklejają i nie trzeba tłuszczu
kasiam146
niewiem czy tak mozna ale w koncu to nie jest moj blog wiec postanowilam wkleic linka do tego przepisu bo ja robilam je juz pare razy i wyszly super a wiec to ten przepis: http://kuchniaaleex.blogspot.com/2010/03/ulubiony-kurczak-mojego-syna.html
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.