Menu

Wprowadzanie produktów do diety dziecka

Witam. Mam pytanie. Jakiś czas temu pewna życzliwa osoba powiedziała mi, że dzieci nie mogą pod żadnym pozorem jeść takich produktów jak grzyby, groch, fasola, bób, itp. Wtedy moja córka miała bardzo wrażliwy brzuszek. Teraz ma już 18 miesięcy i je sporo rzeczy z domowego jadłospisu. Kiedy można dziecku zacząć dawać produkty z tamtej grupy? Bardzo proszę o pomoc :-(

MariolaSz
 838  6

Znajdź pytania na ten sam temat:

1-3 lat Odżywianie nowe smaki dziecko odżywianie dzieci

Odpowiedzi

karolasz
ja bym jeszcze poczekała ze wszystkimi tymi pokarmami, tym bardziej że sama piszesz że dziecko miało wrażliwy brzuszek. Ja zaczęłam swojej małej wprowadzać te rzeczy po skończeniu 2 lat.
kasia13_archiwum
Grzyby jak grzyby, ale pieczarki moje corki jadly juz po ukonczeniu roczku czasu... Pewno, ze nie duzo... ale jednak... na pizzy, w sosie (np. tunczykowym)... roznie...

Grochu, fasoli raczej nie lubieja, za to po roczku czasu zaczely wcinac zupe z czerwonej soczewicy, ktora ogolnie jest bardzo zdrowa...
Soczewica jest zmiksowana, to jest tak zupa krem.
kasia13_archiwum
nie lubia*
anetakam0
jw.

znaczy grzyby to w ogóle mało potrzebne - chociaż pyszne - radzę do 4-5 lat nawet poczekać -

resztę dawaj po troszkę i patrz - jak nie będzie bólu brzyszka to można jak będzie małą "męczyło to czekaj

moja ma 16 miesięcy i z tych rzeczy daję: groch, fasolkę, kapustę ...
grzyby NIE

no a jak to z pieczarkami jest? zastanawiam się
kiedyś mieliśmy sos pieczarkowy i coś tam liznęła - niby dla niej osobny obiad był ale "pożebrała" i ciut dostałą - nic jej nie było ale wydaje mi się, że grzyby oprócz walorów smakowych to ZERO witamin, składników odżywczych więc po co dawać
tlolek
wiem że fasole można juz po 9m-cu podawać ....w małych ilościach nie powinno zaszkodzić
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.