Menu

Wykorzystujesz w swojej kuchni do przygotowywania posiłków jadalne kwiaty?

Lista kwiatów, które można jeść bez obaw jest dość długa. Jak przeczytać można w artykule "Warto jeść kwiatki", jadalne płatki mogą nie tylko optycznie uatrakcyjnić potrawę, ale także mają pozytywny wpływ na zdrowie. "Siłą kwiatów jest duża zawartość związków fenolowych o udowodnionym działaniu przeciwzapalnym. Poza tym obfitują w antyoksydanty zapobiegające rozwojowi komórek nowotworowych." Jednak jak podkreślają autorzy tekstu, zanim dany kwiat użyje się w kuchni należy koniecznie upewnić się, czy rzeczywiście jest on jadalny. Te z kwiaciarni, ze względu na duże przesycenie chemikaliami, raczej nie powinny gościć na talerzach. Zdarza Ci się czasem wykorzystywać do gotowania świeże kwiaty? Jeśli tak, to jakie? Masz swój ulubiony przepis z ich wykorzystaniem?

Wykorzystujesz kwiaty do gotowania?

NetMamaTeam Team
 528  9

Znajdź pytania na ten sam temat:

Dorośli Odżywianie kwiaty w kuchni

Odpowiedzi

amalka
Napary z rumianku, lipy, bzu czarnego... uwielbiam. No i szafranu używam często a to część kwiatu przecież (grins)
amalka
Kurna... to o świeże kwiaty się rozchodziło (naglowke)
smerrfetka
Jedyne kwiatki jakie jadłam w swoim życiu to kwiaty akacji(kciuki) Muszę przyznać,że dobre (grins)
Kumaja
Bardzo bym chciała, ale to już wyższa szkoła jazdy, a ja jeszcze nie opanowałam podstawowej (smiech)
LaMandragora
Tak, jem kwiatki, jak rowniez rozne zielska... ;) typu pokrzywa czy mniszek lekarski... Wiosna teraz, natura daje nam mnostwo swietnych rzeczy.

Mozna robic pyszne zielone koktajle. Ogrody... ale i laki, lasy... pycha...
stokrotka30
racuszki z kwiatów akacji i czarnego bzu-to ,to na co czekam caly rok!!! Kwiaty cukinii,magnolii,bratki..mniamiiii.... ;)
elinka
tak jak smerrfetka, jadlam kiedys kwiaty akacji... robilo sie z nich takie ciastka / faworki. pycha!
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.