Menu

Wyniki tarczycy.Proszę o radę.

Witam serdecznie.Ostatnio pisałam,że chcielibyśmy mieć z mężem drugie dziecko,ale się boję ponieważ 3 lata temu poronilam.Net mamy poradziły mi żeby zrobić badanie hormonów tarczycy,ponieważ to ma wpływ na zajscie w ciaże i jej utrzymanie.Wczoraj byłam u ginekologa i powiedziałam co jak,że planujemy drugie dziecko ale sie boję,że ciaża się nie utrzyma.Na początek dała mi skierowanie na badania ob,mocz,cukier,toksoplazmoza.Wyniki mam mieć w poniedziałek,a dziś odebrałam wyniki TSH,FT3,FT4 i jestem załamana,na moje oko nie są rewelacyjne zwłaszcza FT3
(zakres referencyjny)
TSH 0,749mIU/I 0,270-4,200
FT4 1,31mIU/I 0,93 -1,70
FT3 2,55mIU/I 2,60 -5,40

Wiem,ze muszę iść do endokrynologa,ale proszę was o radę,czy będę musiała na jakiś czas odstawić starania o dziecko,które planowaliśmy już od tego miesiąca????

agamarek
 1244  14

Odpowiedzi

Dzeni
Hej Twoje wyniki nie są takie złe :)Masz lekką nadczynność tarczycy ale to idzie uregulować :) Nie jest to nic złego :D Minimalne przekroczenie :) A tak nawiasem nadczynność nie jest taka szkodliwa jak niedoczynność w ciąży.Wiem coś o tym bo sama mam niedoczynność na szczęście uregulowaną już hormonami bo jestem w 10tyg ciąży.Główka do góry i idź do endokrynologa on Ci dokładnie wszystko wyjaśni :) I nie załamuj się bo nie masz takiej potrzeby :D
MaLaCzarna
Tak jak pisze Dzeni. O wiele gorsza jest niedoczynność . U Ciebie wyniki wskazują że jest lekka nadczynność . Zgłoś się do endokrynologa.
agamarek
Dziękuje za odpowiedzi,ale czy muszę odłożyć starania o dziecko????
Dzeni
Najlepiej jak byś się zgłosiła do lekarza i zadała mu to pytanie..trudno mi coś o tym powiedzieć bo jak wcześniej pisałam mam niedoczynność ale z zasady wiem że najlepiej przed ciążą uregulować tarczycę a później ciążę planować bo przy ciąży to trudno uregulować bo wtedy nie wiadomo ile hormonów na początku było potrzebnych a w ciąży tarczyca zupełnie się zmienia..Ja bym na Twoim miejscu pierw uregulowała tarczycę!To nie trwa długo zwłaszcza jeśli nie masz złych wyników.Pozdrawiam i pamiętaj zdrowie matki jest najważniejsze by mogła Maluszka utrzymać :) Będzie dobrze :D
KlaudynaK
halo halo... dziewczyny, podwyższone TSH to niedoczynność tarczycy...

Starań nie trzeba odkładać, trzeba jak najszybciej wziąć skierowanie do endokrynologa i iść na wizytę po za terminem. W takiej sytuacji lekarz endokrynolog powinien przyjąć bez wcześniejszej umówionej wizyty.

Wiem co mówię. Dzisiaj byłam u endokrynologa, moje wyniki to tsh 0,019, ft3 6,15 i ft4 2,36 jest to nadczynność tarczycy.

A co jest gorsze to nie wiem.
KlaudynaK
http://www.tarczyca.pl/choroby-tarczycy/niedoczynnosc-tarczycy

na tej stronie jest ładnie objaśnione wszystko... niedoczynność tarczycy czyli obniżone ft4 i podwyższone tsh, nadczynność tarczycy podwyższone ft4 i obniżone tsh

ja miałam kiedyś niedoczynność - uregulowało mi się to po urodzeniu pierwszego dziecka...

teraz natomiast czuję się fatalnie (od urodzenia drugiego dziecka - gdzie miałam małe problemy podczas ciąży), zrobiłam badania prywatnie i okazało się, że natychmiast muszę zacząć kurację... od dziś, do tego za tydzień będę robiła badania kontrolne...

do lekarza byłam zapisana na lipiec ale z takimi wynikami przyjęta zostałam z marszu i mam karteczkę na 1.06 aby wydano mi kartę w rejestracji po za zapisem...

Tarczyca jest utrapieniem, ale leczona i pod kontrolą jest do zniesienia...

Powodzenia
KlaudynaK
http://www.tarczyca.pl/choroby-tarczycy/niedoczynnosc-tarczycy

końcówka to /niedoczynnosc-tarczycy
KlaudynaK
Zaraz zaraz... nie spieram się... Toje wyniki mieszczą się w normie... masz tsh 0,749 czyli po między 0,270 a 4,200 nie masz kłopotów z tarczycą! ft4 też masz w normie, i ft3 także...

źle spojrzałam, przepraszam bardzo. Nie masz problemów z tarczycą, nie masz się czym martwić!
KlaudynaK
no wybacz, ale jeśli chodzi o ft3 to jest 0,05mIU za mało, czyli właściwie nic, najważniejszy jest wskaźnik tsh - to od niego zależy produkowanie hormonów t3 i t4, poczytaj sobie tą stronkę, wszystko wyjaśni...
avilla1209
choruje na tarczyce juz dozywotnio!twoje wyniki da dobre nie wiem dlaczego masz sie leczyc na tarczyce jak wszystko masz w normie?
avilla1209
tsh masz super !to dobry wynik na staranie sie o dziecko!wiem cos o tym bo sama choruje a staram sie o dziecko!tarczyce masz w normie
Iwona1977
U mnie wykryto niedoczynnosc tarczycy w wieku 16 lat..leczylam to przez rok i fatalnie sie czulam ( wczesniej nic mi nie dolegalo tylko mama zauwazyla male zgrubienie na szyji) podczas leczenia doszla tez nadczynnosc ... przestalam sie leczyc po poltoraroku i w wieku 23 lat zaszlam w planowana ciaze, potem druga, i po latach w trzecia (nieplanowana) i nigdy nie mialam zadnych problemow z ciaza a wrecz czulam sie lepiej niz przed ciaza i pracowalam do konca ,po badaniach okazalo sie ze mam tarczyce uspiona od lat... moze dlatego ze uzywam soli jodowanej ,bywam w komorach solnych i jezdze nad morze widze kolezanki jak sie na to lecza i jedne maja drgawki, inne wytrzeszcz oczu , usuwaly tarczyce a mimo to pojawiaja sie gruczolaki na drugim placie (czego nie mialy przed leczeniem) z tego co widze wyniki sa w normie wiec nie masz sie o co martwic ,u mnie tarczyca jest dziedziczna i u nikogo nie miala ona wplywu na ciaze , moja przyjaciolka tez ma( tyle ze ona miala zewnetrzna tzw wole ) i urodzila czworke dzieci rok po roku no coz ja wychodze z zalozenia "nie ruszaj gowna bo zacznie smierdziec" takze bez obaw staraj sie o dziecko tarczyca moze utrudniac zajscie ale napewno nie prowadzi do poronienia
agamarek
Wielkie dzieki mamusie!!!Więc pójde do lekarza ale bede sie starac.
avilla1209
Iwona1977 sorki ale tarczyca niestaty prowadzi do poroniania!chora tarczyca owczywiscie!dlatego tez jezeli choruje sie natarczyce po zajsciu w ciaze natychmiast trzeba sie zglosic do lakarza on ustali odpoiwednia dawje hormonow tak aby wszystko utrzymowalo sie w normie!!!Choroby tarczycy mogą być przyczyną wielu powikłań w przebiegu ciąży, jak też trudności w zajściu w ciążę.
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.