Menu

Wystawny obiad

No może nie całkiem wystawny, bo fajnie by było, gdyby był niedrogi... Nie przelewa się... wiadomo(pout)(pout)(pout)(pout) W niedziele wypada nasz pierwsza rocznica śłubu (no... moja i męża, co by wątpliwości nie było)(grins)(smiech)(smiech)(smiech)(smiech)(smiech) W każdym razie palnujemy małe, kameralne przyjęcie w domu zrobić i nie wiem, co przyrządzić na obiad??(placze)(placze)(placze)(placze)(placze)(placze)(placze) Pomożecie???(chora)(chora)(awve)(awve)(awve)(awve)(prezent)(kwiatek)

Allicja
 2609  3

Znajdź pytania na ten sam temat:

Odżywianie obiad rodzina uroczystość

Odpowiedzi

krasna1
zajrzyj do grupy obiadki ,tam jest pełno przepisów
avialle
mój "wystawny obiad" z niedzieli hih..

zupka: krem z zielonych ogórków - gdzieś tu znalazłam przepis kiedyś..
2-3 zielone ogórki szklarniowe
2 serki topione
2 litry bulionu(może być z kostki)
śmietana kwaśna 12%
czerstwy chleb

ogórki kroimy ze skórką w kostkę, wrzucamy do bulionu i gotujemy około 30 minut. Dodajemy do tego serki topione i wszystko razem gotujemy ,aż ogórki się rozgotują...około 30minut.
Potem zestawiamy z ognia zupę i miksujemy blenderem aby nie pływały kawałki ogórków. W miedzy czasie jak gotujemy zupę to przyprawiamy ję do smaku dowolnymi przyprawami ,które lubimy.
Jak zupa troszkę wystygnie dolewamy śmietany...
Czerstwy chleb kroimy w kostkę i robimy kruche grzanki ...najlepiej w piekarniku...
Zupkę podajemy z grzankami... ja robiłam też z groszkiem ptysiowym równie smaczna.

2 danie:
młode ziemniaczki w mundurkach upieczone w foli aluminiowej,
ryba - Panga - w jajku i panierce (bułka tarta wymieszana z rozmarynem, tymiankiem i bazylią) z patelni,
surówka z tartej marchewki i surówka z kapusty pekińskiej z sosem śmietanowo-czosnkowym.
ziemniaki kroję w ćwiartki i polewam roztopionym masłem z wyciśniętym ząbkiem czosnku i posypuję posiekanym koperkiem.
do ryby sos mojego pomysłu (łyżka masła, łyżka mąki, zasmażyć dolewać bulion póki jest gęsty, dodać na końcu łyżeczki curry i/lub kurkumy (ma ładny kolor ;) doprawić ale po skosztowaniu (bulion jest sam już słony) i na koniec łyżka śmietany z 2 łyżkami wody i łyżeczką mąki, zatrzepać poczekać aż się zagęści i polać po rybie.
Marchew zetrzeć na drobnej tarce jarzynce, kapustę posiekać, sos (dwie łyżki śmietany, 1 łyżka jogurtu nat., przeciśnięty ząbek czosnku.

Całość wygląda bardzo elegancko i wystawnie, a nie jest trudna w przygotowaniu czy droga :).

Udekoruj ładnie stół, kup białe wino i będzie super.
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.