Menu

zapiekanka z tunczykiem

jadlam niedawno w knajpie swietna zapiekanke makaronowa z tunczykiem i chcialabym taka zrobic w domu.czy ktoras z was wie moze jak sie za to zabrac?

adaPG
 528  1

Znajdź pytania na ten sam temat:

13-18 lat Odżywianie obiad

Odpowiedzi

Iwona1977
makaron świderki Podravki (lub inny) - 250g,
tuńczyk w sosie własnym - 2 puszki po 190-200g,
groszek zielony, mrożony - 1 i 1/4 szklanki (szkl. o poj. 250ml),
ser żółty o wyraźnym smaku - 200g,
jogurt grecki - 250ml,
czosnek - 2 ząbki,
musztarda Rosyjska Kamis - łyżeczka,
sól, pieprz,
natka pietruszki - 2 gałązki,
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i przełożyć do większej, żaroodpornej formy. Groszek przepłukać, ser żółty starkować na tarce o grubych oczkach. Jogurt wymieszać z pieprzem, polową żółtego sera i z przecisnietymi przez praskę ząbkami czosnku. Tuńczyka dobrze odcisnąć z zalewy. Jogurt z czosnkiem musztardą i serem wymieszać z makaronem i natką pietruszki. Dodać rozdrobnionego tuńczyka i groszek, wymieszac. Wierzch posypać pozostałym serem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 30 minut w 180 stopniach.
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.