Menu

zatrucie

jak rozpoznać grypę jelitowa a samonelle

skarbeczek
 1373  8

Znajdź pytania na ten sam temat:

dziecko

Odpowiedzi

AGAO30
Przy samoelli masz wysoka gorączke, pegunke i wymioty. Natomiast przy grypie jelitowej wymioty, biegunke i cholerne bóle żołądka. Nie ma natomiast temperatury.
kasia13_archiwum
Zatrucie pokarmowe

http://www.wsse.gda.pl/fileadmin/user_upload/najnowsze_informacje/zatrucia.pdf
kasia13_archiwum
informacje/zatrucia.pdf
kasia13_archiwum
„Grypa żołądkowa” lub "grypa jelitowa" jest to potoczne określenie wirusowych zakażeń przewodu pokarmowego. Wirusami najczęściej wywołującymi grypę żołądkową (jelitową) są rotawirusy.

Jak można się zarazić ?

Bardzo łatwo zarazić się wirusem, do zarażenia wystarczy kilka jego cząstek. Najważniejszą drogą szerzenie jest tzw. droga feralno-oralna., czyli np. przez brudne ręce. Wirusy mogą również przenosić się drogą kropelkową. Chory człowiek zaraża zarówno przed wystąpieniem objawów, w czasie ich trwania, a także kilka dni po ich ustąpieniu !


Objawy

obfita, wodnista biegunka trwająca kilka dni
gorączka
nudności
wymioty
bóle brzucha
uczucie ogólnego osłabienia
Grypa jelitowa (żołądkowa) może być bardzo niebezpieczna u dzieci i osób starszych. Silne biegunki mogą doprowadzić do zagrażającego życiu odwodnienia !


http://futuramed.pl/aid218_gid59_grypa_zoladkowa_grypa_jelitowa
kasia13_archiwum
grypa_jelitowa
kasia13_archiwum
Salmonella


Liczne pałeczki Salmonella są chorobotwórcze dla człowieka i zwierząt; wywołują ostre zatrucia pokarmowe. W sprzyjających warunkach (ciepło, wilgoć, obecność białka) mogą żyć poza organizmem żywym przez kilka miesięcy. Przemysłowa hodowla drobiu i przetwórstwo żywności przyczyniły się w ostatnich latach do wzrostu zachorowań na salmonelozy na całym świecie.
U ludzi bakterie te wywołują najczęściej dolegliwości żołądkowo-jelitowe nazywane potocznie zatruciem pokarmowym. Objawy chorobowe, występujące zwykle po 18-24 godzinach od zakażenia, to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, czasami nudności i wymioty. Po przebyciu choroby pałeczki mogą być wydalane z kałem przez kilka tygodni lub miesięcy bez jakichkolwiek objawów chorobowych.
Do zakażenia może dojść przez żywność zanieczyszczoną odchodami zakażonych zwierząt (najczęściej drobiu, myszy, szczurów), przez produkty żywnościowe pochodzące od zwierząt zakażonych (jaja, mięso, mleko), od zakażonych zwierząt (kurczęta hodowane w domach) i ludzi wydalających pałeczki z kałem, zarówno chorych, jak i zdrowych (nosicieli).
Najczęstszym nośnikiem pałeczek są produkty zawierające surowe jaja (majonezy, kremy, lody, zupy dla niemowląt i in.) oraz rozdrobnione przetwory mięsne, galaretki, pasztety, pierogi.


http://pl.wikipedia.org/wiki/Salmonella
AGAO30
A tak naprawde jak nie jestes pewna co to jest kłania sie lekarz.
kasia13_archiwum
Dokladnie... Zgadzam sie z dziewczynami.
Szczegolnie, ze czytajac te obydwa opisy to tak naprawde dosc ciezko cos tu rozroznic, bo wbrew temu co tu juz mowiono, przy grypie zoladkowej rowniez moze byc goraczka.
A i jedno i drugie moze byc niebezpieczne w skutkach.
Dlatego... najlepiej do lekarza.
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.