Menu

Żółty ryż

jadłam kiedyś w restauracji ryż z warzywami, który był w kolorze żółtym ale taki żywy odcień żółtego. Może wiecie jakiej przyprawy trzeba użyć żeby domowym sposobem zrobić taki ryż?

Ju25lka
 2263  16

Znajdź pytania na ten sam temat:

ryż

Odpowiedzi

serum
szafran czyli kurkuma!!!
serum
kurkuma nazwana jest szafranem indyjskim
tlolek
ja używam kurkumy...wystarczy ciut na czubeczek łyżeczki... świetna jest tez do ciast...nadaje taki kolor jak by się piekło ciasto z jaj wiejskich
smerrfetka
tak tak kurkuma!
kasia13_archiwum
To jest szafran... Moj maz ma restauracje arabska... i wiem jak sie gotuje taki ryz...


My uzywamy w domu tylko szafranu... i innych specjalnych mieszanek przyprawowych, ktorych konkretny sklad jest tajemnica... nawet dla kucharzy...

Wiec... kurkumy nie uzywa sie w kuchni arabskiej do ryzu... :D:D:D:D:D
kasia13_archiwum
I... szafran to nie kurkuma! No kto mogl wpasc na taki fajny pomysl???
kasia13_archiwum
Co do potraw orientalnych to zapraszam do grupy... "Najsmaczniejsze potrawy z calego swiata"... tam zamiescilam cale mnostwo arabskich potraw... w tym kilka przepisow na ryz...
kasia13_archiwum
Co jeszcze? Do przyrzadzania takiego ryzu uzywa sie ryzu Basmati... ;)
KdaPl
curry...
irekzboralski
a ja też pomyślałam o curry....:)
kasia13_archiwum
Curry zawiera rowniez kurkume... Rowniez przyprawa uzywana w kuchni arabskiej. Jednak do ryzu daje sie glownie szafran... Mam go zawsze pod dostatkiem, bo kumpel meza przywozi go z Iraku... Takze nigdy nie zastanawialam sie nad tym, czy jest tani czy drogi...
Najczesciej uzywamy tych w postaci niteczek... Przed przyrzadzaniem ryzu namacza sie w wodzie...
kasia13_archiwum
Ale jakby nie bylo to maz u nas w domu jest specjalista od przyrzadzania ryzu... mhmm... na rozne sposoby... z warzywami i szafranem, z migdalami, z kardamonem, z ziarnkami piniowymi... No na 1000 i 1 sposobow... A ryz ma na dole taka chrupiaca skorupke... i jest tak pyszny, ze mozna by jesc sam... ;D;D;D

W ogole ryz w kuchni arabskiej (nie wiem jak w innych kuchniach orientalnych) gotuje sie inaczej...

Najpierw surowy (uprzednio namoczony) ryz podsmaza sie (np. na maselku, ale moze byc tez np. oliwa z oliwek), jak sie zeszkli to wtedy zalewa sie zimna woda, ale tylko tak, aby byl przykryty ok. 1 cm... Na srednim ogniu gotuje sie tak dlugo, az woda wyparuje... na powierzchni ryzu porobia sie wglebienia, wtedy wylacza sie kuchenke, ale zostawia na rozgrzanym palniku ryz, a pokrywke owija sie bawelniana sciereczka... Ryz dochodzi pod para, a na dole robi sie chrupiaca warstwa...

Oczywiscie teraz od fantazji zalezy co tam sie doda... warzywa lub orzeczy czy migdaly i jakie przyprawy... No oczywiscie pasujace do calego dania... ;D;D;D
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.