Menu

ZRAZY!!!!PILNE!!!

Proszę podajcie mi kochane przepisy na dobre zrazy wołowe lub wieprzowe!!!!Nigdy nie robiłam i chciałabym spróbować ...No i piszcie czy to bardzo skomplikowana sprawa?Bo ja do garów to troszkę lewe ręce posiadam(rock)

JUSTYLKA
 1507  9

Znajdź pytania na ten sam temat:

Przedszkolak Odżywianie zrazy mięso obiad

Odpowiedzi

aniol
wiesz co rozne sa przepisy i duzo tego a na zrazy to mowia i z karkowki,mielonego niewiem co bys dokladnie chciala(grins)
aniol
to jest z 8 plastroww wolowinyzrazowej:
8 pl.wolowiny,8 pl.wedzonki(boczeklub szynka wedz.),lyzka oleju,2 lyzki masla,2 szkl.bulionu grzybowego,6 lyz.smietany,4 lyz.musztardy,kiszone ogurki,sol,pieprz
Agula80
4. ZRAZY Z MIĘSA MIELONEGO

Składniki
ok.0,50 - 0,60 dag mięsa mielonego (najlepiej mieszanego)
1 sucha bułka
mleko do namoczenia bułki
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
2 jajka
sól, pieprz
parę łyżek zimnej wody
Nadzienie:
kawałek papryki lub ogórek kiszony
cebula pokrojona w piórka
ser żółty pokrojony w słupki
mąka do obtoczenia zrazów
Przygotowanie:
Mięso zmielić w maszynce razem z cebulą.
Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, dodać do mięsa.
Mięso bardzo dokładnie wyrobić z bułką, dodając sól, pieprz, czosnek, surowe jaja i zimną wodę. Masa mięsna powinna być jednolita i gładka.
Przygotować składniki nadzienia.
Nabierać łyżką porcje mięsa, kłaść na zwilżoną w zimnej wodzie dłoń, na środku układać po kawałku papryki lub ogórka, cebulę i słupek sera żóltego.
Zlepić dokładnie i w dłoni formować podłużne zrazy.
Obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym smalcu.
Zrazy należy w trakcie smażenia odwracać tak aby były rumiane z każdej strony.
Usmażone zrazy po usmażeniu należy podlać niewielką ilością wody i dusić jeszcze ok.15-20 min.
Tak przygotowane zrazy najlepiej smakują z puree z ziemniaków oraz gotowaną kiszoną kapustą.
aniol
mieso rozbij tluczkiem na cienkie plastry,oprusz sola pieprzem,kazdy plaster smaruj z jednej strony musztarda i na to poloz plaster wedzonki pasek ogorka kisz.,ciasno zwin i obwiaz bawelniana nicia lub zwykla jak niemasz,
w garnku rozgrzej olej i wez obsmarz zrazy,zalje po chwili goracym bulionem i dusimy do miekkosci wyjmujemy i zdejmujemy nitki.koniec
zrazy takie ja podaje najczesciej z kasza gryczana kluskami slaskimi,ryzem,kapusta teraz do mlodej kapusty pycha:)))(prezent)
aniol
to najprostrzy sposob jaki ci podalam zycze powodzenia w kuchni napewno cos wyczarujesz pysznego.polecam sie na przyszlosc(kwiatek)
aniol
zapomnialam o sosie do sosu w ktorym bylo mieso dodajesz smietane.mieszasz i spowrotem wkladasz zrazy.podaje sie to na cieplo.(kwiatek) ((kwiatek)(kwiatek)(glodna)
JUSTYLKA
kochane jesteście(grins)
myszka838383
zrazy ( czyli rolady) to u mnie na śląsku typowe danie niedzielne :D plus czerwona kapusta i kluski śląskie :D robię dokładnie tak jak aniol :)
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.