Menu

zupa gulaszowa

Cześć Dziewczyny.Mam ochotę na zupę gulaszową i dlatego ma do Was prośbę...Potrzebuje sprawdzonego przepisu. (glodna)(glodna)(glodna)

Mysiaa
 901  16

Znajdź pytania na ten sam temat:

Odżywianie zupa

Odpowiedzi

Mysiaa
MaiRa a mogłabyś mi napisać tak mniej więcej jak go robisz??(grins)(klaszcze)(klaszcze)
lwica
Zupa gulaszowa
skladniki:
0,5 kg miesa wieprzowego lub wolowego
2 duze czerwone papryki
1 zielona papryka
1 duza cebula
2 zabki czosnku
1 pietruszka
2 marchewki
puszka pomidorow bez skory
okolo 3 lyzeczki koncentratu pomidorowego
1l bulionu
osta papryka w proszku
ziele angielskie
lisc laurowy
majeranek
pieprz, sol

wykonanie:
Mieso kroimy na male kawalki.
Na patelni podsmazamy mieso, cebule pokrojona w kostke i posiekany czosnek. Doprawiamy ostra papryka w proszku i majerankiem. Gdy mieso ladnie sie przyrumieni zalewamy wszystko bulionem i gotujemy z dodatkiem liscia laurowego i ziela angielskiego okolo 45 minut.
Po tym czasie dokladamy do zupy marchew i pietruszke pokrojone w kostke, papryke pokrojona w paseczki lub w kostke oraz pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Gotujemy kolejne 25 minut.
Doprawiamy sola, pieprzem.
Czasem gdy pomidory sa zbyt kwasne dodaje odrobine cukru dla zlamania ich smaku.
Smacznego!
lwica
Zupa gulaszowa z kluskami
Składniki:



- 3 litry wody
- około 1 kg mięsa wieprzowego lub wołowego ( ja użyłam schabu)

- papryka ( 1 żółta , 2 czerwone, 1 zielone)

- 1 kg cebuli ( dałam 3 duże cebule)

- 1 kg ziemniaków ( dałam nieco mniej)

- papryczka chilli

- 1 mały słoik koncentratu pomidorowego

- 2-3 ząbki czosnku

- 1 -2 kostki rosołowe

- 1 marchewka

- 1 pietruszka

- 1 por

- 2 puszki pomidorów w całości

- 0,5 ketchupu pikantnego z Pudliszek

- 2 liście laurowe

- ziele angielskie

- papryka w proszku ostra

- sól, pieprz, cukier, vegeta

- 2 jajka

- kilka łyżek mąki

- garść szczypiorku

- garść zielonej pietruszki



Wykonanie:



Mięso oczyszczamy z błon i kroimy w kostkę , podsmażamy na patelni a następnie wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy. Zbieramy szum.

Gdy woda z mięsem się wyszumuje, wrzucamy kostki rosołowe, listek laurowy , ziele angielskie, marchewkę i pietruszkę pokrojoną w plasterki, pora pokrojonego w prążki oraz podsmażoną cebulę .

Całość podgotowujemy.

Ziemniaki kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka.

Po ok. 10 minutach, wrzucamy do garnka pokrojoną w kostkę paprykę i dalej gotujemy.

Gdy warzywa są już miekkie ,dodajemy pomidory z puszki pokrojone w kostkę i pozostałą zalewę pomidorową.

Następnie paprykę chilli pokrojoną w kosteczkę, posiekany drobno czosnek, koncentrat pomidorowy i ketchup oraz przyprawy .

Całość gotujemy jeszcze około 10 minut i zupa jest gotowa.

Na koniec dodajemy szczypior i natkę pietruszki.


Moje uwagi:

Aby zupa była gęstsza, należy dodać do niej śmietankę wymieszaną z mąką.


Innym sposobem zagęszczenia zupy jest dodanie lanych klusek,( jeżeli ktoś nie lubi to może je pominąć).
Smak zupy świetnie reguluje dodatek ketchupu.
Ostatnio do zupki dodałam słoik papryki konserwowej, która dodała zupie jeszcze lepszego smaku.




Lane kluski:

- 2 jajka

- mąka

Do 2 jaj dodałam tyle mąki aby powstałą gęsta lecz lejąca masa , wszystko roztarłam łyżeczką w kubeczku na jednolitą masę, a następnie wlewałam wąską strużką do wrzącej , gotującej się zupy .Chwilkę jeszcze gotowałam, mieszając .

Smacznego!
lwica
Zupa gulaszowa

Przygotowanie: 2 godz.

Gotowanie: 1,5 godz.



Składniki na 4 porcje


• 40dkg mięsa na gulasz (wieprzowina lub udziec z indyka)

• puszka pomidorów krojonych

• 2 papryki (różne kolory)

• 2 cebule

• pare ząbków czosnku

• 2 kostki rosołowe

• papryka w proszku (słodka i ostra)

• listek laurowy, ziele angielskie

• majeranek

• śmietana 18% (pare łyżek)

• ew. 2 ziemniaki



Etapy przygotowania


1. mięso umyć, pokroić w niedużą kostkę, ew. usunąć żyłki i tłuszcz. cebulę i czosnek pokroić w kostke, podobnie obie papryki i ew. ziemniaki (jak ktos lubi i chce mieć treściwszą zupę)

2. mięso podsmazyc na oleju lub oliwie, przełożyć do większego garnka. na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulę i czosnek, posypać słodką papryką i zaraz zalać gorącym bulionem (aby nie przypalić papryki)

3. dołożyć mięso, liść laurowy, ziele ang, majeranek i wszystko razem gotować na wolnym ogniu ok. 1 lub 1,5 godz. aż mięso będzie miękkie. Miniej więcej w połowie gotowania (po ok. 40min) dołożyć pokrojoną paprykę i pomidory z puszki.

4. zupę doprawić do smaku ostrą papryką i śmietaną (juz jej potem nie gotować). Zupę podawać z chrupiącym świeżym pieczywem.
lwica
Zupa gulaszowa
Składniki:


600 g mięsa od szynki albo wołowiny

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 duża marchewka

5 ziemniaków

1 papryka czerwona

1 papryka zielona

1 papryka żółta

1,5 litra bulionu (albo wody z rozpuszczoną 1 kostką rosołowa)

2 liście laurowe

2 ziela angielskie

2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki

½ łyżeczki ostrej mielonej papryki

szczypta chili

sól

3 łyżki oleju

2 łyżki przecieru pomidorowego

majeranek




Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Przełożyć do garnka, a na pozostałym oleju podsmażyć 1 cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać drobno posiekany ząbek czosnku. Przełożyć do mięsa. Dodać sól, pieprz, paprykę. Wymieszać i chwilę poddusić. Wlać ok 1,5 litra bulionu (albo wody z rozpuszczoną kostką rosołową). Wrzucić liść laurowy, ziele angielskie i startą marchewkę. Gotować ok godziny.

Obrane ziemniaki pokroić w kostkę. Dodać do garnka. Po ok 10 minutach dodać obraną, pokrojoną w paski paprykę. Gotować jeszcze ok 15 minut, do czasu aż ziemniaki i papryka będą miękkie.

Na końcu dodać przecier pomidorowy i majeranek do smaku.




Potrawa jest sycąca dzięki zawartym w niej ziemniakom. Można zrobić w wersji bez ziemniaków i podawać z bagietką.
Mysiaa
Laseczka bardzo chętnie (grins)(grins)(grins) .Poproszę o ten przepis na ten gulasz cygański (grins)(grins)(grins)
Mysiaa
lwica , ale Ty próbowałaś tych wszystkich przepisów??
lwica
Zupa gulaszowa
Składniki:
- mięso wołowe, ilość w zaleznosci od upodoban(ok. 1 kg),
- papryka, 1 żółta, 2 czerwone, 1 zielona,
- cebula, 1 kg,
- ziemniaki, 1 kg,
- papryczka chili,
- czosnek, 2-3 ząbki,
- koncentrat pomidorowy, 1 słoiczek,
- 1-2 kostki rosolowe,
- marchew,
- seler,
- liscie laurowe,
- ziele angielskie,
- sol,
- pieprz,
- sypka ostra papryka.

Jak przyrządzić?
Miesko kroimy w kosteczke,podsmazamy na patelni a nastepnie przerzucamy do garnka z woda i gotujemy. Zbieramy szum. Wrzucamy kostki rosolowe, lisc laurowy, ziele angielskie (mozemy wrzucic jeszcze kawalek marchewki, selera - do smaku). Podgotowujemy. Ziemniaki kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka. Po ok. 10 minutach wrzucamy pokrojoną w kostke papryke i tak samo pokrojona cebule. Podgotowujemy. Jak warzywa są juz zmiekczone - dodajemy papryczke chili(pokrojona w kostke), czosnek(posiekany), koncentrat i przyprawy do smaku. Jeszcze podgotowujmy ok. 10 min. i zupa gotowa.
Można dodać jeszcze smażone pieczarki lub fasolę z puszki.
lwica
Tak robię je często i zawsze coś zmieniam i wychodzą pyszne.Lubimy te zupy i można zamrozić lub zagotować w słoiku jak się wszystkiego nie zje i na następny raz są jak znalazł.:):)
Mysiaa
Dzięki dziewczyny(cukierek)(cukierek)(cukierek)
mycha2706
Ja robie tak: mięsko przysmażam ,dodaje do tego papryke,cebulke,dusze ,pózniej dolewam wody (nie duzo) daje kostke rosołową,ziemniaki pokrojone w kosteczke,gotuje tak z 10 minut i dodaje kukurydze z puszki...wszystko przyprawiam słodką papryką,ostrą i chili -tej ostatniej niewiele... Jest rewelacyjna.Ostatnio chciałam szybciej,zalałam mieso duzo iloscia wody i wrzuciłam papryke i te wszystkie inne skladniki i nie wyszla taka jak wyjsc powinna...wodnista była i nie tak dobra jak zawsze.
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.