Menu

zurek!!

zrobilam zurek,ale wyszedl mi jakis "jalowy" teraz tak: dodac tylko maki razowej, czy maki razowej + zakwasu? tylko znow trzeba czakac... heh...
zawsze mi wychodzil elegancki, teraz cos mi sie .... nie wyszlo... pomocy!

CzerwonaRoleta
 457  5

Znajdź pytania na ten sam temat:

13-18 lat Odżywianie zur kuchnia zurek gotowanie

Odpowiedzi

amalka
Nie wiem jak robisz żurek ale ja robię tak: gotuję kilka grzybów suszonych, osobno wędzonkę w wodzie osolonej i popieprzonej, wędzonkę wyławiam (na ogół to boczek, więc jest później do kanapek), wkrawam włoszczyznę i duuuużo czosnku, wlewam wywar grzybowy z grzybami, doprawiam (kostka rosołowa, magi, majeranek) wlewam zakwas (swojski najlepszy), dodaję pokrojoną w kostkę i podsmażoną kiełbasę oraz sporo siekanego koperku. Podaję ziemniakami i jajkiem.

Jeśli żurek wyszedł Ci jałowy- dodaj zakwasu.
amalka
Czasem robię też grzaneczki ale ze względu na kaloryczność raczej ich unikam (grins)
stokrotka30
a ja bym dodała zakwasu,do tego startego chrzanu ze śmietaną,posłodzić łyżką cukru i będzie mniamuśne:)
CzerwonaRoleta
dziekuje babeczki :* dodam zakwasu w takim razie
amalka, podobnie robie jak Ty, nie dodaje jednak kostki itp.... zakwas mam swoj, swojski ;P
amalka
Nooo swojski czyli własnej roboty (grins) Kostkę dodaję bom uzależniona od glutaminianu (glodna)
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.